Canada: Despăgubiri-record pentru indigeni

Canada a fost de acord să plătească 2,8 miliarde de dolari canadieni (2,9 miliarde de dolari) pentru a soluționa un proces colectiv, care urmărește obținerea de compensații pentru pierderea limbii și a culturii populațiilor indigene, cauzate de sistemul de școli rezidențiale, relatează BBC.

Internatele obligatorii finanțate de guvern făceau parte dintr-o politică menită să asimileze copiii și să distrugă culturile și limbile indigene. Banii vor fi plătiți unui fond non-profit independent de guvern, dar înțelegerea trebuie să fie finalizată și aprobată de o instanță.

Procesul a fost intentat în 2012 de 325 de ”Prime Națiuni” și urmărea obținerea de despăgubiri pentru abuzurile la care au fost supuși canadienii indigeni în internatele guvernamentale. Aproximativ 150.000 de copii din rândul primelor națiuni, metiși și inuiți au fost luați din familiile lor și plasați în aceste școli din secolul al XIX-lea până în anii 1970. Mulți dintre ei au suferit atunci abuzuri fizice, emoționale și sexuale.

Supraviețuitorii au depus mărturie despre copiii care au murit în aceste școli, unde elevii erau adesea cazați în spații prost construite, slab încălzite și insalubre. În ultimii ani, comunitățile indigene au găsit dovezi ale existenței a sute de morminte nemarcate pe terenurile fostelor școli rezidențiale. Aceste descoperiri au reaprins dezbaterea cu privire la acest sistem.

Anunțând acordul sâmbătă, Marc Miller, ministrul pentru relațiile dintre Coroană și indigeni, a declarat că acesta nu va „șterge sau compensa trecutul”, dar „ceea ce poate face este să abordeze răul colectiv cauzat de trecutul Canadei”.

Shane Gottfriedson, fostul șef al națiunii Tk’emlups și șef regional din Columbia Britanică pentru Adunarea Primelor Națiuni, a declarat în timpul evenimentului că a fost „întotdeauna o luptă cu guvernul” pentru a rezolva drepturile omului și revendicările teritoriale ale nativilor canadieni.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *