Canada ar putea trimite trupe, dar necombatante, în Ucraina

Canada ar putea trimite trupe necombatante în Ucraina, cu rol de instruire a soldaților ucraineni, susține ministrul apărării canadian, Bill Blair, potrivit G4Media.

Potrivit acestuia, s-a discutat în acest sens la conferința privind Ucraina, care a avut loc la Paris, săptămâna trecută.

Astfel, Canada ar fi dispusă să trimită un număr limitat de militari care să antreneze trupele ucrainene în Ucraina, atât timp cât o astfel de operațiune ar avea loc departe de liniile de front ale războiului cu Rusia.

Președintele francez, Emmanuel Macron, a fost cel care a lansat perspectiva trimiterii de trupe în Ucraina, la finalul conferinței – la care au participat mai mulți lideri ai țărilor NATO.

Ceea ce a provocat o serie de declarații din partea aliaților occidentali – inclusiv Canada – care au respins ideea trimiterii de soldați de luptă în această țară devastată de război.

Ministrul francez al Apărării, Sébastien Lecornu, a precizat ulterior că discuțiile s-au axat pe antrenamente militare sau operațiuni de deminare, „nu pe trimiterea de trupe pentru a purta un război împotriva Rusiei”.

În pofida declarației Canadei de a nu avea „niciun plan de desfășurare de trupe de luptă” în Ucraina, ministrul Blair și-a exprimat deschiderea pentru trimiterea de trupe, dar necombatante, care să antreneze soldați ucraineni în această țară.

În plus, un acord de securitate între Canada și Ucraina, care a fost semnat la sfârșitul săptămânii trecute, prevede că țara ar putea relua activitățile de antrenament în Ucraina „atunci când condițiile o vor permite”.

„Nu vreau să trimit personalul Forțelor Armate Canadiene în apropierea unui teatru de luptă, care ar putea crea percepția că ne asumăm vreo componentă a unui rol de luptă”, a insistat, însă, ministrul canadian.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *