Canada a cedat inuiților 2 milioane de kilometri pătrați

Premierul canadian, Justin Trudeau, a semnat ieri un acord prin care transferă către guvernul local din Nunavut (nord) controlul asupra terenurilor şi resurselor din această uriaşă regiune arctică bogată în minerale.

Este cel mai mare transfer de control teritorial din istoria Canadei, relatează Reuters şi AFP, potrivit News.ro.

Creat în 1999, acest teritoriu, care este de aproape patru ori mai mare decât Franţa, are rezerve de aur, pietre preţioase, minerale şi pământuri rare, precum şi petrol şi gaze.

În prezent, încălzirea globală face ca teritoriul arctic, locuit în principal de inuiţi, să devină mai accesibil mineritului şi transportului maritim.

Două milioane de kilometri pătraţi de pământ şi apă vor fi transferate de la guvernul federal al Canadei către cel al Nunavut, a precizat Justin Trudeau în faţa reprezentanţilor inuiţi, în cadrul unei ceremonii la Iqaluit, capitala Nunavut.

După decenii de negocieri, acest acord urmează să fie pus în aplicare în următorii trei ani.

Nunavut este una dintre cele mai îndepărtate şi slab populate regiuni din lume, cu o populaţie de aproximativ 40.000 de locuitori, marea majoritate inuiţi.

În anii 1960, Ottawa a început să transfere treptat responsabilitatea pentru sănătate, educaţie şi servicii sociale către teritoriile sale arctice (care nu au acelaşi statut ca şi provinciile).

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *