Adina Marincea, doctor în Comunicare și cercetătoare specializată în extremism, la Institutul „Elie Wiesel” a documentat, de mai multă vreme, ascensiunea lui Călin Georgescu, centrată pe legăturile sale cu neolegionarismul.
Într-un articol de analiză, publicat astăzi de Hotnews.ro, Adina Marincea spune că, încă din 2020, Călin Georgescu își promova imaginea unui lider carismatic, care îi lăuda pe Ion Antonescu și Corneliu Zelea Codreanu drept eroi prin care „a trăit istoria națională, prin ei vorbește și a vorbit istoria națională și nu prin lachei de serviciu ai puterilor globaliste care astăzi conduc România vremelnic”. Aproape jumătate de milion de români s-au uitat la monologul lui de atunci.
De peste 5 ani, Călin Georgescu continuă să-și clădească relații cu diferite grupări și personaje cunoscute pentru profilul lor neo-legionar. În mod sistematic, de ani de zile, Georgescu reabilitează criminali de război precum Ion Antonescu și mișcări fasciste precum Mișcarea Legionară.
După tragedia de la Colectiv, în 2015, actorul Dan Puric l-a propus pe Călin Georgescu, premier și au înființat împreună cu Ovidiu Hurduzeu mişcarea „Motivaţia: România”, care a susținut conferințe cu accente neolegionare, un eveniment intitulat „Zilele Rezistenței” fiind organizat dub patronajul Fundației Ogoranu.
Potrivit cercetătoarea Adina Marincea, Ovidiu Hurduzeu, fost candidat AUR pentru un loc de Senator, știm că a fost elogiat de Sputnik (unde a și publicat articole în nume propriu) pentru afirmațiile sale pro-Putin, anti-UE, anti-occidentale și anti-liberale. În timpul protestelor pentru eliberarea lui Aleksei Navalnîi în 2021, Hurduzeu era îngrijorat că Putin ar putea fi înlocuit de un progresist. În același an, Hurduzeu le spunea tinerilor români întorși de la studii din străinătate că trebuie sa fie „reeducați” pentru că ar fi „schilodiți sufletește” de către „instituțiile mondialiste”.
În octombrie 2021, Călin Georgescu își lansa Asociația cu numele unui ziar al Mișcării Legionare interbelice – «Pământul Strămoșesc ». La eveniment îi erau alături aceiași Dan Puric și Ovidiu Hurduzeu, dar și fostul vicepreședinte al Academiei Române, Victor Voicu, precum și fostul luptător în Legiunea Străină, Eugen Sechila de la asociația neolegionară “Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei”.
În analiza sa, Adina Marincea spune că sunt și academicieni de vârf ai Academiei Române, printre care și vicepreședinți ai ei, care susțin personaje neolegionare precum Călin Georgescu, nominalizându-l pe Ilie Bădescu, Directorul Institutului de Sociologie al Academiei Române, care a celebrat și el recent victoria electorală a lui Călin Georgescu.
Reamintim că Georgescu are dosar penal după ce a numit „martiri” doi lideri legionari care au comis genocid și crime de război.