Căldură mare, în octombrie, pentru spanioli

Începutul lunii octombrie în Spania a fost cel mai cald din istoria măsurătorilor, a declarat luni agenția meteorologică a țării AEMET. Aproape 40% dintre stațiile meteo au înregistrat temperaturi maxime de peste 32 de grade Celsius (89,6 Fahrenheit, relatează Reuters.

Începutul cald de toamnă vine după o vară cu patru valuri de căldură, dovadă a unei tendințe globale de creștere a temperaturilor, care este atribuită de oamenii de știință activității umane.

„În cea mai mare parte a Peninsulei Iberice, temperaturile la 1 octombrie au fost între 7 și 14 grade peste normalul pentru această perioadă a anului”, a declarat purtătorul de cuvânt al AEMET, Ruben del Campo, adăugând că aproape 100 de recorduri locale au fost bătute duminică.

Două orașe din centrul-sudul Spaniei, Badajoz și Montoro, au doborât recordul de căldură pentru Spania continentală în luna octombrie, cu 38 C, respectiv 38,2 C duminică. Recordul anterior a fost de 37,5 C, în Marbella, în octombrie 2014.

Stația meteo din emblematicul Parc Retiro din Madrid, care are peste un secol, a egalat recordul din octombrie, de 30 grade C, stabilit în 1930.

„Amprenta schimbărilor climatice se manifestă prin faptul că astfel de perioade calde sunt acum mult mai dese și mai intense”, a declarat Del Campo pentru postul de stat TVE.

El a adăugat că verile viitoare nu vor fi doar mai calde, ci și mai lungi, extinzându-se și în toamnă, care în mod tradițional era blândă și ploioasă.

Facebook

Comentarii

85 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *