Călătoria lui Nancy Pelosi în Taiwan face ca acțiunile să se prăbușească

Piețele mondiale au scăzut marți, investitorii temându-se că vizita președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan ar putea duce la o escaladare severă a tensiunilor cu China, notează CNN Business.

Acțiunile americane și europene au urmat indicii asiatici în scădere, investitorii cântărind implicațiile pe piață ale acestei călătorii.

  • Indicele Hang Seng (HSI) din Hong Kong a scăzut cu 2,4%, iar indicele Shanghai Composite Index (SHCOMP) din China continentală a încheiat în scădere cu 2,3%.
  • Indicele DAX (DAX) din Germania și CAC 40 (CAC40) din Franța au scăzut cu 0,3% și, respectiv, 0,4%, în timp ce indicele FTSE 100 (UKX) din Londra a rămas stabil.
  • Toți cei trei indici bursieri importanți din SUA au deschis pe roșu.
  • Yenul japonez, o monedă tradițională de refugiu, a crescut cu 0,6% față de dolarul american.

Nancy Pelosi, prima vizită în Taiwan din ultimii 25 de ani

Pelosi a aterizat la Taipei marți seară, ora locală, devenind primul președinte al Camerei Reprezentanților din ultimii 25 de ani care vizitează insula. Călătoria ei are loc într-un moment de slăbiciune în relațiile dintre SUA și China și în ciuda avertismentelor administrației Biden împotriva unei opriri în Taiwan.

Înainte de sosirea sa, Beijingul a avertizat cu privire la „impactul politic extrem de grav” al vizitei sale în Taiwan, pe care China îl revendică ca parte a teritoriului său. Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe a declarat că armata chineză „nu va sta cu mâinile în sân” dacă Beijingul simte că „suveranitatea și integritatea teritorială” îi sunt amenințate.

„Vizita lui Pelosi în Taiwan pătează sentimentul de astăz. Iar pe fondul escaladării tensiunilor din strâmtoarea Taiwan și a îngrijorărilor tot mai mari legate de o încetinire a economiei mondiale, investitorii se aruncă cu capul înainte în obligațiunile americane. Niciuna dintre părți nu dorește un război adevărat, dar riscul unui incident sau chiar al unei escaladări agresive a jocului de război este real, ceea ce ar putea duce oricând la o greșeală tactică”, a declarat marți Stephen Innes, managing partner la SPI Asset Management.

Pelosi și delegația Congresului care a însoțit-o au declarat marți, într-o declarație, că vizita „onorează angajamentul de neclintit al Americii de a sprijini democrația vibrantă din Taiwan”. Analiștii au declarat că se așteaptă la o nouă slăbiciune a yuanului chinezesc și a dolarului taiwanez în ziua următoare.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *