Bulgaria: Taxă specială pe gaz pentru pedepsirea Austriei

Bulgaria a luat o măsură drastică împotriva Austriei, introducând o taxă specială pentru gazul rusesc tranzitat prin Turkish Stream. Decizia a fost anunțată miercuri de liderul partidului majoritar din Bulgaria, GERB, Boyko Borissov, ca răspuns la opoziția continuă a Austriei față de aderarea Bulgariei la Spațiul Schengen. Taxa, în valoare de 20 de Leva Bulgare (10 euro), a fost adoptată fără obiecții în parlament.

Borissov a subliniat că această decizie este un răspuns direct la blocarea continuă a aderării complete a Bulgariei la Schengen de către Austria.

„Am decis să pedepsim Austria pentru blocarea aderării noastre la Schengen. Prin impunerea acestei taxe, demonstrăm că suntem hotărâți să apărăm interesele naționale ale Bulgariei”, a declarat Borissov într-o conferință de presă.

Taxa specială nu este o noutate în politica energetică bulgară. În octombrie 2023, o taxă similară a fost propusă și adoptată, însă ulterior a fost anulată în luna decembrie a aceluiași an, din cauza presiunilor și amenințărilor Ungariei.

Borissov a adăugat că decizia este și o demonstrație de forță geo-strategică, subliniind că Bulgaria poate influența tranzitul de gaz către UE prin conducta Turkish Stream.

Turkish Stream este un proiect strategic de infrastructură energetică, care a fost pus în funcțiune în ianuarie 2020 și are implicații majore pentru fluxurile de gaz către Europa. Tranzitul prin Bulgaria devine esențial în contextul suspendării așteptate a tranzitului prin Ucraina.

Cu toate acestea, decizia lui Borissov de a introduce o taxă specială și de a amenința cu oprirea tranzitului prin Turkish Stream riscă să escaladeze tensiunile cu partenerii săi europeni, în special cu Austria și Ungaria.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *