Bulgaria și Grecia inaugurează o nouă conductă de gaz

Prim-miniștrii Bulgariei și Greciei au deschis oficial o nouă conductă de gaz cu scopul de a-și reduce dependența de Rusia, după ce Sofia a refuzat cererea companiei de stat Gazprom de a plăti facturile la gaz în ruble.

Aprovizionarea vitală cu gaz rusesc a Bulgariei a fost întreruptă la sfârșitul lunii aprilie, pe fondul tensiunilor legate de invazia Ucrainei de către Rusia.

Conducta de 182 de kilometri din Azerbaidjan va face legătura cu cele două țări vecine ale UE, între orașul Komotini din nord-estul Greciei și Stara Zagora din centrul Bulgariei. În valoare de 220 de milioane de euro, conducta, va avea o capacitate inițială de 3 miliarde de metri cubi de gaz pe an, putând crește la 5 miliarde de metri cubi.

Proiectul de construire a unei conducte de gaz între Bulgaria și Grecia a început în 2009, dar construcția în sine a început abia în 2019.

Grecia construiește în prezent și un terminal de gaze naturale lichefiate în largul portului din nord-estul Alexandroupolis, lângă Komotini, care va furniza în viitor gaz suplimentar pentru noua conductă greco-bulgară.

Livrările comerciale pe conducta inaugurată sunt de așteptat să înceapă până la 1 octombrie.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a subliniat importanța noii legături, deoarece țara încearcă să devină un hub regional de transport energetic. Atena speră să folosească combustibili fosili din Marea Caspică și sud-estul Mediteranei – precum și energie regenerabilă din Egipt – pentru a alimenta Balcanii pe fondul războiului din Ucraina.

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii