Bulgaria respinge inițiativa „mini-Schengen”

Joi, premierul bulgar Nikolai Denkov a respins categoric ideea eliminării granițelor dintre Bulgaria, România și Grecia, considerând că aceasta ar contraveni legislației Uniunii Europene (UE). Acest anunț a fost făcut în cadrul summitului de la Bruxelles, unde Denkov a subliniat că guvernul bulgar nu are intenția să înceapă discuții oficiale despre o zonă fără control la frontieră, deoarece ar fi ilegal.

Premierul bulgar a explicat că Bulgaria își propune să urmeze procedurile oficiale pentru obținerea acceptării depline în Spațiul Schengen. Acesta a subliniat că Sofia caută sprijinul Germaniei în vederea aderării complete la Schengen și Zona Euro până la sfârșitul anului, și nu dorește să inițieze crearea unei zone separate fără frontiere cu România și Grecia.

Inițiativa Renew Europe, propusă de europarlamentarii români Dacian Cioloș și Vlad Gheorghe, alături de deputatul bulgar Daniel Laurer și europarlamentarul grec Giorgos Kyrtsos, a avut ca scop îmbunătățirea traficului pentru transportatori între cele trei țări. Cu toate acestea, premierul bulgar a precizat că astfel de propuneri nu sunt discutate de conducerea politică a celor trei țări.

În prezent, Bulgaria și România vor deveni oficial membre parțiale ale spațiului Schengen începând cu 31 martie, cu excepția granițelor aeriene și maritime. Grecia, deși face parte din zona de liberă circulație, nu are o graniță terestră cu o țară Schengen. Opunerea la extinderea Schengen cu Bulgaria și România vine din partea Austriei, care argumentează că acordul Schengen nu funcționează.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *