Bulgaria: Partidul lui Borisov cere formarea unui nou guvern ”cu orice preţ”

Partidul bulgar GERB, care a obţinut cele mai multe voturi la alegerile legislative anticipate de duminică, a îndemnat miercuri formaţiunile politice să dea undă verde unui nou guvern „cu orice preţ”, după al cincilea scrutin cu final neconcludent în doi ani, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Bulgaria se confruntă din nou cu perspectiva unor îndelungate negocieri de coaliţii sau a convocării unui nou scrutin, ceea ce nu ar face decât să prelungească instabilitatea politică generată de neînțelegerile dintre GERB, al fostului premier Boiko Borisov, şi partidul reformist „Continuăm Schimbarea”, ajuns pe locul doi duminică.

Alegerile legislative precedente, organizate în noiembrie, au fost câştigate tot de GERB, dar partidele nu au reuşit să convină asupra bugetului de stat pe 2023, iar guvernul interimar în exerciţiu a fost nevoit să mai amâne obiectivul adoptării de către Bulgaria a monedei unice europene din ianuarie 2024, aminteşte Reuters.

Miercuri, Boiko Borisov a declarat că va purta convorbiri cu toate partidele dacă va fi primul pe care îl desemnează şeful statului, Rumen Radev, pentru formarea unui nou guvern.

Rezultatele alegerilor de duminică, după numărarea voturilor din toate circumscripţiile, arată că partidul său a întrunit 26,5%, iar „Continuăm Schimbarea” – care a exclus o coaliţie cu GERB – şi aliatul său ”Bulgaria Democrată” au obţinut 24,5%.

„Singurul lucru pe care ar trebui să-l producă acest parlament este un guvern normal. Indiferent care ar fi costurile pentru partide. Altfel, noi alegeri ar duce la acelaşi lucru”, a notat politicianul bulgar.

Partidul naţionalist Renaşterea, care simpatizează cu preşedintele rus Vladimir Putin în războiul din Ucraina şi se opune adoptării euro de către Bulgaria, s-a plasat pe locul al treilea, cu 14,2% din voturi.

Atât Borisov, cât şi Kiril Petkov, liderul „Continuăm Schimbarea” care are 42 de ani şi este absolvent de Harvard, vor ca Bulgaria – membră a NATO – să-şi menţină poziţia pro-Ucraina în acest război.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *