Bulgaria, în criză: Urmează al cincilea rând de alegeri din ultimii doi ani

Alegătorii bulgari sunt convocaţi din nou la urne în ziua de 2 aprilie, pentru al cincilea scrutin parlamentar în interval de doi ani, în urma eşecurilor repetate de formare a unei coaliţii de guvernare, transmite DPA, potrivit Agerpres.

Preşedintele Rumen Radev a semnat joi decretul de convocare a alegerilor la data de 2 aprilie, a anunţat biroul său de presă. Simultan, parlamentul a fost dizolvat, preşedintele Adunării Naţionale, Vejdi Raşidov, declarând încheiat mandatul acesteia. Treburile curente ale ţării vor fi administrate de un cabinet de tranziţie.

Trei tentative de a forma un guvern au eşuat după precedentele alegeri din octombrie, în urma cărora a rezultat o configuraţie cu şapte partide în parlament.

Niciuna din cele trei încercări – conduse, succesiv, de partidele GERB (centru-dreapta), PP (liberal) şi socialişti – nu a reuşit să adune o majoritate.

Radev a avertizat în mod repetat că organizarea de noi alegeri va pune în pericol cererea de aderare a Bulgariei la spaţiul Schengen, precum şi implementarea Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) aprobat şi finanţat de Uniunea Europeană.

Ţinta Bulgariei de a adera la zona euro în 2024 este, de asemenea, văzută ca fiind în pericol.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *