Bulgaria: Guvernul pro-occidental a căzut

              Coaliția de guvernământ și-a pierdut majoritatea din cauza disputelor privind cheltuielile bugetare și a atitudinii Bulgariei în problema aderării Macedoniei de Nord la UE.

  Guvernul pro-occidental al Bulgariei s-a prăbușit după doar șase luni de guvernare, în urma primului vot de neîncredere din istoria recentă a Bulgariei. Votul de neîncredere a fost declanșat de GERB, cel mai mare grup de opoziție din Bulgaria, argumentul principal fiind eșecul major al guvernului în politica financiară.

                Parlamentarii opoziției au răsturnat guvernul premierului, Kiril Petkov – care a preluat puterea în urmă cu șase luni – cu 123 voturi pentru înlăturarea guvernului și 116 împotrivă. Petkov, absolvent al Universității Harvard, în vârstă de 42 de ani, s-a angajat să combată corupția, a adoptat o poziție puternică pro-europeană și pro-NATO, de când Rusia a invadat Ucraina, o poziție neobișnuită pentru o țară cu o atitudine tradițional prietenoasă față de Moscova.

                Bulgaria se va confrunta acum cu cea de-a patra rundă de alegeri generale, din aprilie 2021 încoace, o situație ce va pune în pericol accesul la fondurile de redresare ale UE, precum și planul de a adopta moneda euro în 2024.

                Petkov a respins orice discuții de coaliție cu partidele de opoziție din Camera Deputaților, dar va căuta sprijinul altor parlamentari pentru a forma nou guvern și pentru a evita alegerile anticipate.

Kopornyai-Toth Anamaria

Facebook

Comentarii