România, Bulgaria și Grecia – proiect de conectivitate între Mediterana și Marea Neagră

Bulgaria, Grecia și România vor să implementeze un proiect de conectivitate – care să includă autostrăzi, căi ferate și conducte pentru transport petrol. Acestea ar urma să plece din orașul grecesc Salonic de la Marea Mediterană, să traverseze apoi orașele bulgărești Burgas și Varna și să ajungă până în orașul românesc Constanța, de pe litoralul Mării Negre, transmite G4Media.

Proiectul de conectivitate este estimat la 6 miliarde de euro, iar cele trei țări vor aloca fonduri de la buget, dar vor căuta și credite de la instituțiile bancare europene, precum și finanțare nerambursabilă din fonduri europene.

Acest lucru a reieșit din declarațiile ministrului bulgar de finanțe, Asen Vasilev, în timpul participării sale recente, la Salonic, la prima conferință internațională „Forum pentru Conectivitatea Europei de Sud-Est”.

„Un rol cheie pentru infrastructura durabilă și conectivitate în Europa de Sud-Est îl joacă legătura Nord-Sud cu construcția unei autostrăzi care va lega Grecia și România prin Bulgaria. Sperăm ca procedurile să fie finalizate cât mai curând și că proiectul va fi finalizat în cinci ani”, a spus Vasilev.

Potrivit acestuia, prin această autostradă se va finaliza complet harta conectivității ce oferă o ieșire din porturile Bulgariei către Marea Mediterană.

Proiectul acestui coridor a fost discutat, la începutul lunii octombrie, și de către prim-miniștrii Bulgariei, Greciei și României – Nikolai Denkov, Kiriakos Mitsotakis și Marcel Ciolacu, în cadrul unei întâlniri la reședința de la Euxinograd, lângă Varna.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *