Bulgaria furnizează proiectile Ucrainei

Bulgaria va instrui medici militari ucraineni şi se va alătura acordului european prin care vor fi furnizate Ucrainei un milion de proiectile de artilerie, a declarat ieri ministrul apărării, Todor Tagarev, audiat în parlamentul de la Sofia în legătură cu planurile de participare la acest acord al Uniunii Europene, transmite BTA.

Ministrul a reamintit că legislativul a aprobat deja pregătirea în Bulgaria a până la 60 de militari ucraineni, ca sanitari. El a adăugat că partea bulgară a propus reprezentantului Ucrainei pe lângă Misiunea UE de Asistenţă Militară ca programul de instruire să aibă loc în septembrie.

Tagarev a mai afirmat că Bulgaria se va alătura și iniţiativei europene de achiziţie în comun a muniţiei, în cadrul căreia UE va furniza Ucrainei un milion de obuze. În prealabil, se va adopta o hotărâre de guvern şi se va semna un acord aflat în curs de redactare.

Reprezentantul executivului a arătat că participarea la astfel de proiecte prezintă avantaje: Bulgaria îşi demonstrează astfel susţinerea faţă de noua politică sectorială a UE în domeniul achiziţiilor comune pentru apărare, care va promova cooperarea în domeniu pe termen lung. De asemenea, forţele armate bulgare vor avea posibilitatea să obţină muniţii care nu se produc în prezent în ţară.

Bulgaria nu va participa, însă, la transferul de proiectile de calibrul 155 mm către Ucraina din stocurile existente, deoarece nu dispune de astfel de muniţii, însă ministrul nu a exclus ca unele firme bulgare să obţină contracte de producţie a acestora din partea Agenţiei Europene de Apărare.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *