Bulgaria face notă discordantă: Ridică restricțiile pentru cerealele din Ucraina

Bulgaria a decis, astăzi, să nu mai prelungească interdicția privind importurile de cereale ucrainene dincolo de data de expirare a acesteia – mâine, pe 15 septembrie.

Inițiativa a aparținut guvernului Nikolai Denkov și a fost sprijinită în parlament – au fost 124 de voturi din 197 de deputați prezenți. Ca argumente, Bulgaria susține „solidaritatea cu Ucraina” și necesitatea de a „garanta securitatea alimentară mondială”.

Președintele Volodimir Zelenski a adresat, imediat, mulțumiri tuturor factorilor politici care au sprijinit acest demers. ”Bulgaria este un exemplu de solidaritate adevărată”, a adăugat el.

În aprilie, UE a autorizat cinci state membre – Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia – să interzică comercializarea pe teritoriul lor a grâului, porumbului, rapiței și floarea-soarelui ucrainene, dar cu o condiție: să nu împiedice tranzitul către alte țări.

Această măsură a fost luată pentru a proteja fermierii din aceste țări, care au acuzat o scădere a prețurilor pe piețele lor locale și chiar faptul că au rămas cu produsele nevândute.

Polonia a anunțat deja că va extinde interdicția și dincolo de data de 15 septembrie. Și Slovacia a decis că va extinde unilateral interdicția. Ungaria a avertizat, de asemenea, că va întreprinde un demers similar, în cazul în care Comisia Europeană decide să nu prelungească restricțiile.

În România, premierul Marcel Ciolacu i-a cerut chiar astăzi ministrului Agriculturii să pregătească un plan de despăgubiri pentru agriocultorii români, indiferent de decizia pe care o va lua mâine Comisia Europeană.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *