Căsătoria între două femei: Bulgaria, condamnată la CEDO

Un litigiu privind nerecunoașterea căsătoriei între două femei de către statul bulgar a fost soluționat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), printr-o decizie favorabilă reclamantelor, relatează Agerpres, citând AFP.

CEDO a fost sesizată de către două femei cu cetăţenie bulgară, care se căsătoriseră în 2016, în Marea Britanie, unde trăiau de şapte ani. În prezent, ele locuiesc la Sofia.

În plângerea adresată Curţii de la Strasbourg, ele denunţau refuzul autorităţilor bulgare de a le înscrie în registrul de Stare Civilă cu menţiunea ‘căsătorită’, şi explicau că nu pot beneficia de protecţia juridică la care considerau că au dreptul.

Judecătorii CEDO le-au dat câştig de cauză şi au condamnat statul bulgar pentru încălcarea drepturilor care garantează respectarea vieţii private şi familiale, înscrise în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului (articolul 8).

Completul CEDO a decis în unanimitate că această constatare constituie în sine o satisfacţie echitabilă suficientă pentru daunele morale suferite de reclamante, şi a condamnat Bulgaria să le achite acestora 3.000 de euro drept cheltuieli de judecată.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *