Bulgarii se iau după noi. Comasează alegerile

Bulgaria va comasa alegerile legislative, anticipate, cu cele pentru Parlamentul European, ambele scrutinuri fiind programate pe data de 9 iunie.

Preşedintele țării, Rumen Radev, și-a exprimat speranţa că, în acest fel, participarea la vot va fi mai mare şi statul va putea economisi resurse.

Până atunci, guvernul este condus de premierul interimar Dimităr Glavcev, care a fost deputat al partidului conservator GERB timp de şase mandate şi preşedinte al Parlamentului în 2017, apoi preşedinte al Curţii de Conturi.

Bulgaria a fost condusă, în ultimele 10 luni, de o alianță politică formată din partidul conservator GERB şi formaţiunea liberală PP-BD. Alianța s-a rupt, după ce liderii acesteia nu au ajuns la o înțelegere privind modul cum să se facă rocada funcțiilor.

Au existat trei încercări de numire a unui nou guvern, dar, din lipsa susținerii unui majorități parlamentare, nici una dintre acestea nu au avut șanse de reușită și s-a ajuns la convocarea de alegeri anticipate.

Există temerea în Bulgaria, care se confruntă de ani buni cu instabilitate politică, că partide populiste pro-ruse, care critică UE, ar putea primi sprijin consistent, în urma votului.  

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *