Bulgaria a expulzat 70 de diplomați ruși

Bulgaria va expulza 70 de angajați diplomatici ruși, înjumătățindu-și astfel amprenta diplomatică a Moscovei pe teritoriul acesteia.

Mișcarea, anunțată de Ministerul de Externe și de prim-ministrul în exercițiu, a fost cea mai mare expulzare a diplomaților ruși de către Sofia din ultimii ani.

Această măsura vine după ce Bulgaria expulzase deja 10 diplomați ruși în martie, aliniindu-se cu mai multe țări europene care au aplicat această măsură în urma invaziei Ucrainei de către Moscova pe 24 februarie.

Deși este membră a UE și NATO, Bulgaria a fost cândva un aliat ferm al Uniunii Sovietice în timpul comunismului și încă are legături culturale, istorice și economice strânse cu Rusia.

În declarația sa Prim-ministrul Petkov a spus că: „Serviciile noastre (de securitate) i-au identificat pe acești diplomați ca fiind persoane în mare măsură conectate cu serviciile lor și care au lucrat împotriva intereselor țării.”

Petkov a mai adăugat că diplomații expulzați erau membrii ai personalului ambasadei Rusiei și că presupusul lor rolul diplomatic era o doar o acoperire.

”Vreau să felicit serviciile bulgare și Ministerul de Externe pentru că și-au făcut treaba. Mai vreau de asemenea să fac un anunț tuturor, nu numai Rusiei, că toate persoanele care lucrează împotriva intereselor Bulgariei vor avea parte de același tratament”, a spus el.

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii