Bulgária 400 millió eurós kártérítést követel a Gazpromtól

A Bulgargaz, a bolgár gázelosztó cég választottbírósági eljárást kezdeményezett a Gazprom orosz óriáscég ellen, 400 millió eurós kártérítést kérve. A Reuters információi szerint a döntés a földgázszállítás 2022-es egyoldalú felfüggesztését követi, amely intézkedés jelentősen befolyásolta a társaság tevékenységét és működését.

A bolgár állam tulajdonában lévő Bulgargaz kedden kiadott sajtóközleményében részletezte, hogy a választottbírósági eljárás megindult a Nemzetközi Kereskedelmi Kamara nemzetközi döntőbíróságán Párizsban. A cég kifejtette, hogy ezt a lépést azután tette meg, hogy a Gazprom nem volt hajlandó válaszolni a bíróságon kívüli békés megoldásra irányuló felhívására.

A Gazprom tavaly egyoldalúan felfüggesztette a Bulgargazzal kötött hosszú távú szerződést, amely a bolgár cég földgázszükségletének 90 százalékát biztosította. Ez a döntés annak nyomán született, hogy Bulgária részt vett az Oroszország elleni nemzetközi szankciókban, amelyeket a 2022-es ukrajnai invázió kapcsán vezettek be.

Az Európai Unióhoz és a NATO-hoz tartozó Bulgária azon államok közé tartozott, amelyek büntetőintézkedéseket fogadtak el Oroszországgal szemben, és a térségben kialakult feszült helyzet közvetlen kihatással volt a Bulgargaz és a Gazprom kereskedelmi kapcsolataira.

A Párizsban most megnyílt választottbírósági eljárás célja annak eldöntése, hogy a Bulgargaz 400 millió eurós kártérítési kérelmét elfogadják-e, a kelet-európai régió feszültségeit és geopolitikai következményeit tükröző ügyben.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *