Bugetul UE pentru 2025: Bani pentru sănătate, educație și lupta împotriva schimbărilor climatice

Parlamentul European a propus un buget de aproape 201 miliarde de euro pentru anul 2025, o creștere de 1,24 miliarde de euro față de propunerea inițială a Comisiei Europene. Acest buget, primul după revizuirea cadrului financiar multianual al UE, vizează consolidarea programelor esențiale, precum sănătatea, educația, agricultura și schimbările climatice.

Sănătatea și educația, priorități de top

Eurodeputații au subliniat importanța sprijinirii unor sectoare vitale pentru îmbunătățirea vieții cetățenilor, inclusiv sănătatea, prin alocarea de fonduri suplimentare de 110 milioane de euro. Educația, prin programul Erasmus+, va primi 70 de milioane de euro în plus, iar alte 42 de milioane de euro vor fi destinate protejării cetățenilor împotriva efectelor dezastrelor naturale. În același timp, se acordă o atenție specială și agriculturii, cu o suplimentare de 96 de milioane de euro, precum și sprijinului umanitar, cu o alocare de 120 de milioane de euro.

Victor Negrescu, raportorul general pentru bugetul UE 2024, a declarat că acest buget „este centrat pe cetățeni și axat pe investiții în dezvoltarea economică și îmbunătățirea vieții oamenilor.”

Creșterea costurilor de rambursare nu trebuie să afecteze programele esențiale

O parte importantă a dezbaterilor a fost legată de creșterea costurilor de rambursare pentru Mecanismul de Redresare și Reziliență Europeană (MRR), care s-au dublat față de estimările inițiale pentru 2025. Eurodeputații insistă ca această creștere să nu afecteze finanțarea programelor cheie, precum Erasmus+ sau cercetarea și inovarea. Pentru a menține echilibrul bugetar, s-a propus utilizarea unui nou mecanism financiar, introdus prin revizuirea bugetului pe termen lung, pentru a gestiona costurile de împrumut în creștere.

Securitatea cibernetică și resursele umane

Niclas Herbst, reprezentant al PPE, a subliniat că securitatea cibernetică a instituțiilor europene este o prioritate în contextul actual, iar pentru acest domeniu este necesară o suplimentare de 37 de milioane de euro. Totodată, Herbst a atras atenția asupra nevoii de personal suplimentar pentru implementarea noilor legi, inclusiv Legea privind inteligența artificială, și pentru îmbunătățirea securității clădirilor Serviciului European de Acțiune Externă, în special în delegațiile situate în zone îndepărtate și cu risc ridicat.

Urmează negocierile

Propunerea de buget a Parlamentului va intra acum în faza de „conciliere” cu Consiliul, unde urmează trei săptămâni de negocieri intense pentru a ajunge la o versiune finală a bugetului pentru 2025. Acordul final va trebui votat de Parlament și semnat de președinta Roberta Metsola.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *