Bugetul olandez pe 2023 conține măsuri „fără precedent” pentru a combate creșterea costului vieții

O criză „dureroasă” a costului vieții, declanșată de războiul din Ucraina, lovește Olanda, iar guvernul plănuiește un pachet de măsuri „fără precedent” menite să restabilească puterea de cumpărare, a declarat marți regele olandez Willem-Alexander.

Regele a ținut discursul său anual de ziua bugetului, la Haga, pentru prima dată după pandemia COVID-19. Anunțul privind bugetul pentru 2023 vine în contextul în care creșterea prețurilor amenință să împingă în sărăcie un milion din cei 17,7 milioane de locuitori ai Olandei.

Criza costului vieții afectează bugetul pe anul viitor

„Consecințele pentru oameni, familii și companii sunt grave”, a spus regele în discursul său, în care a prezentat planurile de cheltuieli ale guvernului. „Este dureros faptul că un număr tot mai mare de oameni din Olanda au probleme în a-și plăti chiria, alimentele, asigurarea de sănătate și facturile de energie”.

Ca răspuns la dificultățile cu care se confruntă atât de mulți cetățeni, guvernul a pregătit un pachet „fără precedent” de măsuri în valoare de 18 miliarde de euro (17,94 miliarde de dolari), menite să restabilească puterea de cumpărare, a declarat regele.

Guvernul premierului Mark Rutte a negociat un plafon de preț cu zeci de furnizori de energie pentru a proteja gospodăriile de creșterea prețurilor la gaze și electricitate, dar detaliile nu au fost finalizate.

Olanda pregătește un pachet „fără precedent”

Plafonarea prețurilor ar veni în plus față de planurile guvernului de a cheltui aproximativ 16 miliarde de euro (16 miliarde de dolari) în 2023 pentru a compensa creșterea costurilor pentru energie și alimente, care urmau să fie detaliate tot marți. Aceste cheltuieli, care includ o creștere cu 10% a salariului minim și subvenții mai mari legate de venituri pentru sănătate și chirii, vor fi acoperite în principal prin majorarea impozitelor pe avere și pe profit.

Acest lucru vine în contextul în care un sondaj de opinie realizat de biroul de cercetare I & O, publicat luni, a arătat că guvernul Rutte s-a prăbușit în sondaje. Aproape 80% din cele 2 684 de persoane intervievate au declarat că dezaprobă modul în care a gestionat criza energetică, printre altele.

Potrivit Statisticii olandeze, inflația a atins 12% în august, în mare parte din cauza unui salt de 151% de la an la an al prețurilor la gaze și electricitate. Biroul olandez pentru analiza politicilor economice (CPB), principala agenție guvernamentală de analiză a politicilor, a avertizat că până la un milion de persoane riscă să intre în sărăcie din cauza creșterii prețurilor.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *