Budapesta răspunde Bruxelles-ului: Viktor Orban, președinte al Consiliului European?

Purtătorul de cuvânt al guvernului maghiar îndeamnă la calm, în timp ce Bruxellesul examinează riscul ca Viktor Orban să preia conducerea Consiliului European.

În contextul iminentei demisii a președintelui Consiliului European, Charles Michel, care candidează pentru Parlamentul European, se amplifică îngrijorările la Bruxelles cu privire la posibilitatea ca prim-ministrul ungar Viktor Orban să preia conducerea în iulie. Orban, cunoscut pentru pozițiile sale polemice cu Uniunea Europeană și legăturile strânse cu Kremlinul, a generat îngrijorare în rândul statelor membre.

Purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Zoltan Kovacs, a intervenit pe platforma X, îndemnând la calm și menționând că speculațiile privind posibila preluare a președinției Consiliului European de către Orban ar trebui abordate cu „calmul nostru strategic”.

Charles Michel a anunțat că va părăsi funcția de președinte al Consiliului European în iulie, dacă va fi ales în Parlamentul European. În cazul în care nu se va găsi un succesor până atunci, procedurile europene prevăd înlocuirea sa provizorie de către liderul țării care deține președinția semestrială a Consiliului UE. Această situație l-ar aduce pe scena europeană pe Viktor Orban, un lider cu un istoric tensionat cu Bruxellesul și cu relații controversate cu Putin.

Charles Michel a subliniat că există posibilitatea de a schimba aceste dispoziții cu o „majoritate simplă,” dacă există dorința de a evita ca Viktor Orban să preia temporar conducerea Consiliului European. Orban, în funcție din 2010, a fost în mod constant în conflict cu Bruxellesul asupra diverselor probleme, de la independența justiției la politica migrației și drepturile comunității LGBT+.

În plus, refuzul lui Orban de a aproba un nou ajutor pentru Ucraina în decembrie a generat noi tensiuni. Parlamentul European exprimase anterior îngrijorări cu privire la preluarea președinției Consiliului UE de către Ungaria în al doilea semestru al lui 2024.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *