Bruxelles: Negocierile dintre Serbia și Kosovo, în impas

Liderii europeni au eşuat joi să îi convingă pe prim-ministrul kosovar Albin Kurti şi pe preşedintele sârb Aleksandr Vucic să ajungă la un acord pentru a aplana tensiunile, a anunţat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, informează AFP, potrivit Agerpres.

A fost lansată o propunere cu privire la înfiinţarea unei asociaţii de municipalităţi sârbe în nordul Kosovo, cerută de Belgrad. De cealaltă parte, Kosovo cere înainte de orice discuţie recunoaşterea independenţei Kosovo de către Serbia.

„Din nefericire, părţile nu erau gata să ajungă la o înţelegere”, a spus Josep Borrell. „Suntem foarte preocupaţi de impasul din procesul de normalizare dintre Kosovo şi Serbia”, a mai comentat Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe.

Sârbii şi kosovarii se acuză reciproc de eşuarea discuţiilor.

„În pofida ofertei generoase a prim-ministrului Kurti, preşedintele sârb Vucic a refuzat să semneze un acord cu Kosovo”, au anunţat serviciile liderului kosovar.

„Sunt gata să semnez tot ce doriţi, exceptând prezenţa Kosovo la ONU şi problema independenţei Kosovo”, a declarat la rândul său Aleksandar Vucic.

După război, care s-a încheiat în 1999 cu bombardamente ale NATO, relaţiile dintre Pristina şi Belgrad trec dintr-o criză în alta.

Serbia refuză să recunoască independenţa proclamată unilateral în 2008 de către fosta sa provincie, a cărei populaţie de 1,8 milioane de locuitori, în marea ei majoritate de origine albaneză, include o comunitate sârbă de circa 120.000 de persoane, care locuieşte exclusiv în nordul Kosovo.

Bruxellesul, care mediază din 2011 dificilele negocieri între cele două părţi, a anunţat în martie că cele două tabere au acceptat un plan pentru reluarea relațiilor, însă niciun progres nu a fost înregistrat de atunci.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *