Brașovul, în competiția pentru titlul de Capitala Verde a Europei

Braşovul este unul dintre cele zece oraşe europene care concurează pentru titlul de ”Capitală Verde a Europei”, într-o competiţie care este organizată de către Comisia Europeană, a anunţat primarul municipiului, Allen Coliban, potrivit News.ro.

„Acceptarea dosarului de candidatură ne onorează, mai ales că suntem singurul oraş din România aflat în faza actuală a competiţiei. Candidatura ne obligă să continuăm toate proiectele de transformare a Braşovului într-un oraş cu adevărat verde, prietenos cu mediul, atent la valorosul patrimoniu natural”, a afirmat edilul.

Braşovul are cea mai mare flotă de transport ecologic din România, transportul public fiind modernizat în ultimii ani cu 125 de autobuze şi troleibuze noi, la care se vor mai adăuga încă 73 de autobuze electrice pentru care a fost obţinută finanţare din fonduri europene.

Totodată, Braşovul îşi dezvoltă propriul parc fotovoltaic, autoritățile propunându-și ca orașul să devină, în următorii ani, independent energetic în privinţa consumului public.

Un număr de 27 de instituţii de învăţământ sunt parte a unui proiect cu finanţare europeană pentru a produce energie verde, iar acest tip de proiecte poziţionează Braşovul în avangarda oraşelor care implementează politici verzi, spune administrația brașoveană în susținerea candidaturii sale.

Tallinn este Capitala Verde a Europei, din acest an

Celelalte oraşe care candidează pentru titlul de Capitală Verde sunt: Brescia (Italia), Cagliari (Italia), Graz (Austria), Guimarães (Portugalia), Logroño (Spania), Novara (Italia), Poznań (Polonia), Rzeszow (Polonia) şi Vilnius (Lituania).

Juriul competiției europene se va întruni în perioada 4-5 octombrie, iar câștigătorii vor fi anunțați pe 5 octombrie 2023, în cadrul unei ceremonii festive la Tallinn, care este actuala Capitală Verde Europeană.

”Capitala Verde Europeană” este o inițiativă lansată de Comisia Europeană în mai 2008, cu scopul de a recunoaște și recompensa eforturile comunităților locale de îmbunătățire a mediului. Premiul este acordat, în fiecare an, unui oraș care este lider în promovarea unui mediu urban ecologic.

În 2020, prestigiosul titlu i-a fost acordat orașului Lisabona (Portugalia), care și-a propus să planteze 100.000 de copaci, pe tot parcursul anului. În 2021, orașului Lahti (Finlanda), iar în 2022 – Grenoble (Franța).

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *