Bosnia și Herțegovina a primit statutul de țară candidată la aderarea la UE

La summitul de astăzi, șefii de guvern ai statelor membre ale Uniunii Europene au confirmat recomandarea Comisiei Europene și au acordat Bosniei și Herțegovinei statutul de candidat pe drumul către Uniunea Europeană.

Sesiunea de astăzi a șefilor de guvern a fost marcată de numeroase subiecte, printre care războiul din Ucraina, ajutorul suplimentar acordat acestei țări, criza energetică, dar și securitatea și apărarea, care a primit multă atenție în cadrul UE în ultimele luni.

În plus, miniștrii și oficialii Uniunii Europene au discutat despre recomandarea Comisiei Europene privind acordarea statutului de candidat pentru Bosnia și Herțegovina și au adoptat în unanimitate această decizie.

Bosnia și Herțegovina a depus cererea de aderare la UE în februarie 2016. În decembrie 2022, Consiliul a recomandat acordarea Bosniei și Herțegovinei a statutului de țară candidată la UE, cu condiția ca această țară să ia măsurile specificate în recomandarea Comisiei Europene din octombrie 2022 pentru a consolida statul de drept, lupta împotriva corupției și a criminalității organizate, gestionarea migrației și drepturile fundamentale.

De asemenea, alte șapte ţări sunt deja oficial candidate la aderarea la UE: Turcia (din 1999, proces astăzi îngheţat), Macedonia de Nord (2005), Muntenegru (2010), Serbia (2012), Albania (2014), Ucraina şi Republica Moldova (2022).

Facebook

Comentarii

60 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *