Borrell: Viktor Orban nu are mandat să reprezinte UE, la Moscova

Josep Borrell, șeful politicii externe a UE, a transmis, astăzi, că vizita premierului ungar, Viktor Orban la Moscova nu angajează deloc UE, fiind făcută „exclusiv în cadrul relațiilor bilaterale” dintre Budapesta și Moscova.

„Prim-ministrul Orban nu a primit niciun mandat din partea Consiliului UE pentru a vizita Moscova”, a declarat Borrell, citat de AFP și preluat de G4Media.

În urmă cu o zi, și președintele Consiliului European, Charles Michel, a atras atenția că Orban nu trebuie să se angajeze în tratative cu Rusia în numele UE. „Președinția rotativă a UE nu are niciun mandat de a se angaja cu Rusia în numele UE”, a subliniat Charles Michel.

Viktor Orban este însoțit la Moscova de ministrul Afacerilor Externe, Péter Szijjártó. Vizita și întâlnirea cu Vladimir Putin au loc după ce prim-ministrul ungar a făcut, marți, o vizită surpriză la Kiev, unde a purtat discuții cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

După întâlnirea sa cu Zelenski, Orban a spus ziarului conservator elvețian Die Weltwoche că nu vrea să-l convingă pe Zelenski, ci să afle „unde sunt limitele” poziției Kievului în procesul de pace.

Orban a mai spus că, în calitate de prim-ministru al țării care deține în prezent președinția UE, scopul său este pregătirea unui raport pentru Consiliul European privind posibilitățile de pace dintre Ucraina și Rusia.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *