Boris Johnson, ultima vizită în Ucraina în calitate de premier

Premierul britanic Boris Johnson s-a întâlnit miercuri, la Kiev, cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, pentru a marca ziua independenței țării, promițând un nou pachet de sprijin militar pentru Ucraina în conflictul cu Rusia.

Pachetul de 54 de milioane de lire sterline (63,5 milioane de dolari) va include 2.000 de drone și muniție de pândă pentru a permite armatei ucrainene să urmărească și să țintească mai bine forțele rusești invadatoare, a precizat biroul lui Johnson într-un comunicat.

Boris Johnson s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski

„Marea Britanie va continua să fie alături de prietenii noștri ucraineni. Cred că Ucraina poate și va câștiga acest război”, a declarat Johnson, care mai are mai puțin de două săptămâni din funcția de prim-ministru, pe Twitter.

Cei doi candidați pentru a-l înlocui pe Johnson, ministrul de externe Liz Truss și fostul ministru de finanțe Rishi Sunak, au promis amândoi că vor continua sprijinul Marii Britanii pentru Ucraina. Rezultatul competiției pentru conducere va fi anunțat pe 5 septembrie. Truss, aflată pe primul loc, a declarat miercuri că va fi „cel mai mare aliat al Ucrainei” dacă va deveni prim-ministru.

În timpul vizitei de miercuri a lui Johnson, a treia sa vizită la Kiev de la începutul conflictului, în urmă cu șase luni, și ultima în calitate de prim-ministru, acesta a primit distincția ucraineană „Ordinul Libertății” pentru sprijinul acordat libertății Ucrainei.

De asemenea, președintele ucrainean Volodimir Zelensk a declarat recent că Boris Johnson este un „mare prieten” al țării sale și că nu ar trebui să „dispară” după ce își va depune mandatul. Vorbind pentru TalkTV, el a spus că ar dori ca premierul britanic să rămână „undeva în politică, într-o poziție în care să fie cineva”.

Boris Johnson urmează să părăsească funcția pe 6 septembrie.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *