Boris Johnson, pe cale să piardă alegerile parțiale din Marea Britanie

Premierul britanic Boris Johnson ar putea pierde în această săptămână două locuri în parlament. Popularitatea sa în declin i-ar putea încuraja partidul să găsească o modalitate de a-l înlătura.

Partidul Conservator participă joi la două alegeri parțiale: în Tiverton și Honiton, un fief conservator din Devon, în sud-vestul Angliei, respectiv în fosta zonă industrială Wakefield, în nordul Angliei, care a votat majoritar pentru conservatori pentru prima dată în ultimii 90 de ani, în 2019.

Boris Johnson riscă înfrângeri care i-ar afecta reputația

O înfrângere în oricare dintre aceste două locuri ar putea afecta și mai mult reputația de câștigător de voturi a lui Johnson și ar putea determina parlamentari care se tem pentru viitorul lor să încerce să acționeze împotriva lui, în ciuda faptului că i-au acordat o amânare, la votul de încredere împotriva sa, la începutul acestei luni.

Johnson și-a asigurat cea mai mare majoritate conservatoare din ultimele trei decenii, la alegerile naționale din 2019, răsturnând politica britanică convențională și câștigând atât în zonele tradiționale ale conservatorilor din sudul țării, cât și în zonele industriale din centrul și nordul Angliei.

Peste 40% au votat pentru înlăturarea lui Johnson

Dar acum, sprijinul pentru partid se destramă în ambele zone și i-ar putea determina pe unii parlamentari conservatori să încerce să reducă perioada de grație de 12 luni între convocarea voturilor de încredere. Aproximativ 41% dintre parlamentarii partidului lui Johnson au votat pentru înlăturarea acestuia, luna aceasta.

Alegerile parțiale au fost declanșate de demisiile unor legislatori conservatori, unul care a recunoscut că s-a uitat la filme pentru adulți în parlament, iar altul găsit vinovat de abuz sexual asupra unui adolescent.

Europolis

Facebook