Boris Johnson riscă destrămarea Regatului Unit din cauza protocolului cu Irlanda de Nord

Leo Varadkar, vicepremierul Irlandei, a acuzat guvernul britanic, în frunte cu Boris Johnson, că riscă destrămarea Regatului Unit și că face greșeli „șocante” în privința Irlandei de Nord. Oficialul a declarat că administrația lui Boris Johnson a fost nedemocratică și lipsită de respect și a acuzat-o tacit de lipsă de onestitate și de onestitate.

Boris Johnson, ținta criticilor

Acesta a lansat acest atac dur într-un interviu acordat BBC joi seara, la câteva zile după ce proiectul de lege privind protocolul pentru Irlanda de Nord, care ar putea anula acordul Brexit, a trecut primul obstacol în Camera Comunelor.

„Cred că este o greșeală strategică pentru cei care doresc să mențină uniunea, deoarece dacă vei continua să impui Irlandei de Nord lucruri pe care o majoritate clară a oamenilor nu le doresc, înseamnă că tot mai mulți oameni se vor îndepărta de uniune. Este o politică ciudată venită din partea unui guvern care pretinde că vrea să apere uniunea”, a spus el.

Varadkar, care urmează să îi succeadă lui Micheál Martin în funcția de premier în cursul acestui an, a declarat că i se pare „șocant și greu de acceptat” faptul că Downing Street a încercat să modifice unilateral protocolul.

„Ceea ce face acum guvernul britanic este foarte nedemocratic și foarte lipsit de respect față de oamenii din Irlanda de Nord, pentru că ia această putere de la adunare Nu este normal ca un guvern democratic dintr-o țară respectată să semneze un tratat și apoi să încerce să adopte o legislație internă pentru a-l anula”.

„Ceea ce face guvernul britanic este nedemocratic”

Varadkar a respins declarațiile lui Liz Truss, ministrul britanic de externe, care a spus că soluțiile propuse de UE ar agrava impedimentele birocratice. „Ei bine, există în mod clar unii oameni care sunt capabili să spună că un pătrat este un cerc. Pur și simplu nu așa stau lucrurile”. Întrebat despre o declarație a lui Brandon Lewis, secretarul de stat pentru Irlanda de Nord, potrivit căreia relațiile cu Dublinul sunt „grozave”, Varadkar a răspuns: „În viața mea politică, nu am văzut niciodată relații atât de proaste”. Londra nu a vrut să lucreze cu Dublinul, s-a luat la ceartp cu Bruxelles-ul și nu a fost imparțială în Belfast, a spus el.

Separat, într-o scrisoare adresată Financial Times, Adrian O’Neill, ambasadorul Irlandei în Marea Britanie, a respins un articol de opinie al lui Truss care a apărat legislația de protocol. Aceasta ar destabiliza Irlanda de Nord prin crearea unui vid juridic și politic, a spus el.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii