Boris Johnson respinge cererea lui Nicola Sturgeon de a organiza un nou referendum pentru independența Scoției

Boris Johnson a respins oficial cererea lui Nicola Sturgeon pentru un al doilea referendum pentru independența Scoției, în ceea ce ar putea fi unul dintre ultimele sale acte în calitate de prim-ministru.

Pe măsură ce presiunea s-a intensificat asupra domnului Johnson pentru a demisiona, doamna Sturgeon a lansat o scrisoare în care afirmă că a „a luat în considerare cu atenție” apelul ei pentru un transfer de puteri pentru a organiza un nou vot de separare pe 19 octombrie anul viitor.

Cu toate acestea, prim-ministrul i-a transmis doamnei Sturgeon că „nu poate fi de acord cu ideea că acum ar fi un moment potrivit pentru a reveni asupra unei întrebări la care am primit un răspuns clar de la poporul Scoției în 2014”, când 55% dintre aceștia și-au dorit ca țara lor să rămână în Regatul Unit.

Johnson a exclus așadar, acordarea puterilor temporare necesare parlamentului scoțian pentru a organiza un astfel de referendum, așa cum s-a întâmplat înainte de votul din 2014.

„În vreme ce țara noastră se confruntă cu provocări fără precedent atât pe plan intern cât și extern, nu pot fi de acord că acum este momentul să revin la o întrebare, la care a primit un răspuns clar de partea poporului Scoției în 2014. Prioritățile noastre comune trebuie să fie să răspundem eficient la provocarea globală a costului vieții, să sprijinim NHS și serviciile noastre publice pe măsură ce se recuperează de la perturbarea uriașă cauzată de pandemia de Covid-19 și să ne jucăm rolul principal în răspunsul internațional la agresiunea Rusiei din Ucraina”- a declarat acesta.

Doamna Sturgeon a insistat că, în ciuda refuzului domnului Johnson „sper că Scoția va avea ocazia să își aleagă independența, într-un referendum organizat pe 19 octombrie 2023”. Dorothy Bain, cel mai înalt ofițer de drept al doamnei Sturgeon, a cerut Curții Supreme să se pronunțe dacă „dreptul Holyrood” ar avea puterea de a convoca un referendum la acea dată fără permisiunea guvernului britanic.

Anamaria Kopornyai-Toth

Facebook

Comentarii