Președintele rus Vladimir Putin nu ar fi invadat Ucraina dacă ar fi fost o femeie, a afirmat Boris Johnson. Premierul britanic a declarat că invazia „nebună și macho” a fost un „exemplu perfect de masculinitate toxică” și a cerut „mai multe femei în poziții de putere”.
„Putin nu ar mai fi atacat Ucraina, dacă ar fi fost femeie”
După summitul G7 al națiunilor bogate din Bavaria, Johnson a acordat un interviu postului german de televiziune ZDF. În timp ce vorbea despre egalitatea de gen și despre importanța educației, el a spus că „este nevoie de mai multe femei în poziții de putere”.
„Dacă Putin ar fi fost o femeie, ceea ce, evident, nu este, dar dacă ar fi fost, chiar nu cred că s-ar fi angajat într-un război nebunesc, macho, de invazie și violență în modul în care a făcut-o. Dacă vreți un exemplu perfect de masculinitate toxică, este ceea ce face el în Ucraina.”, a declarat Boris Johnson.
Liderii au luat în derâdere portretul macho al lui Putin, Boris Johnson sugerând în glumă să le „arate pectoralii” pentru a dovedi că „sunt mai duri decât Putin”.
Marea Britanie intensifică volumul cheltuielilor pentru apărare
Comentariile premierului Johnson vin înaintea unei reuniuni a NATO, în cadrul căreia aliații vor discuta despre cum să răspundă la viitoarele amenințări. În cadrul summitului de la Madrid, el va face apel la colegii săi din alianța defensivă să crească cheltuielile pentru apărare. Cheltuielile de apărare ale Marii Britanii ar urma să ajungă la 2,3% din PIB, o măsură cheie a venitului anual al unei țări, în acest an, ca urmare a investițiilor în industria de apărare și a sprijinului militar de 1,3 miliarde de lire sterline pentru Ucraina, a declarat guvernul.
Toți membrii NATO s-au angajat să cheltuiască 2% din PIB pentru apărare, dar în 2021, obiectivul fusese atins sau depășit doar de opt țări, inclusiv SUA. Obiectivul de cheltuieli a fost o sursă de tensiune în cadrul NATO în trecut, membrii angajându-se să lucreze pentru a atinge pragul de 2% până în 2024. La summit-ul NATO Johnson a spus că „în următorii 10 ani, amenințările din jurul nostru nu vor face decât să crească”.
„Cei 2% au fost întotdeauna meniți să fie un prag, nu un plafon, iar aliații trebuie să continue să se intensifice în această perioadă de criză”.
Autor: Anca Stratulat
FOTO: Arhivă