Boris Johnson, într-o situație de criză după demisia miniștrilor

Premierul britanic Boris Johnson se agăța de putere, grav rănit de demisia unor miniștri care au afirmat că nu este apt să guverneze și cu un număr tot mai mare de parlamentari care îi cer să plece. Secretarii de finanțe și de sănătate ai lui Johnson au demisionat marți, împreună cu mai mulți din roluri mai mici, spunând că nu mai pot rămâne la guvernare după ce ultimul dintr-o serie de scandaluri a afectat administrația sa.

Boris Johnson se agață de putere

În condițiile în care tot mai multe persoane au cerut plecarea lui Johnson, acesta și-a arătat determinarea de a rămâne în funcție prin numirea omului de afaceri și ministrului educației Nadhim Zahawi ca nou ministru de finanțe și prin ocuparea unora dintre celelalte posturi vacante. Zahawi a declarat reporterilor că va analiza toate opțiunile pentru a reconstrui și a dezvolta economia în dificultate și pentru a controla inflația în creștere, când a fost întrebat dacă va reduce taxele, cum ar fi impozitul pe profit. Nivelul de ostilitate cu care se confruntă Johnson în cadrul partidului său va fi pus în evidență mai târziu miercuri, când va apărea în parlament pentru sesiunea săptămânală de întrebări și în fața președinților comisiilor selecte pentru o interpelare programată de două ore.

„Bănuiesc că va trebui să-l scoatem cu picioarele și cu țipete de pe Downing Street”, a declarat un deputat conservator pentru Reuters, vorbind sub rezerva anonimatului. „Dar dacă va trebui să o facem în acest fel, atunci o vom face”.

Administrația lui Johnson, umbrită de scandaluri

Johnson, un fost jurnalist și primar al Londrei care a devenit imaginea ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, a obținut o victorie electorală zdrobitoare în 2019, înainte de a adopta o abordare combativă și adesea haotică a guvernării. Conducerea sa a fost împotmolită în scandaluri și pași greșiți în ultimele luni, cu prim-ministrul amendat de poliție pentru încălcarea legilor de izolare COVID-19 și cu un raport condamnabil publicat despre comportamentul funcționarilor din biroul său din Downing Street care au încălcat propriile reguli de izolare.

Au existat, de asemenea, răsturnări de situație, o apărare nefericită a unui deputat care a încălcat regulile de lobby și critici potrivit cărora nu a făcut suficient pentru a aborda criza costului vieții, în condițiile în care mulți britanici se luptă pentru a face față creșterii prețurilor la combustibili și alimente. Cotidianul Times of London a declarat că „necinstea în serie” a lui Johnson a fost „complet corozivă” pentru un guvern eficient.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii