Bombardamentele rusești au provocat pagube majore infrastructurii energetice a Ucrainei

Ministrul ucrainean al energiei, Gherman Gherascenko, a avertizat luni că pagubele provocate infrastructurilor energetice ale Ucrainei se ridică la „miliarde”, după „cel mai mare atac” rusesc asupra acestei reţele de la începutul invaziei ruse, transmite AFP.

Vineri dimineaţă, un puternic atac rusesc cu drone şi rachete asupra unor infrastructuri de generare şi distribuţie a energiei electrice în cel puţin şapte regiuni ale Ucrainei a provocat pene de curent extinse, iar oraşul Harkov, al doilea cel mai mare al ţării, a rămas complet fără curent.

„Cifrele reale nu vor fi cunoscute decât după evaluarea (finală) a pagubelor, dar cred că se cifrează la miliarde, asta este sigur”, a spus ministrul Gherascenko în faţa presei, fără a preciza despre ce monedă vorbeşte.

La jumătatea lunii februarie, Banca Mondială, ONU, UE, împreună cu guvernul ucrainean, au estimat până atunci la 486 de miliarde de dolari nevoile financiare pentru redresarea şi reconstrucţia Ucrainei după primii doi ani de război cu Rusia.

Potrivit ministrului ucrainean al energiei, bombardamentul rusesc de vineri a fost „cel mai mare atac de la începutul invaziei” ruse lansate în februarie 2022, şi în acest raid au fost lovite de asemenea infrastructuri care fuseseră reparate de curând.

În acest atac a fost practic distrusă o unitate a uneia dintre cele mai mari hidrocentrale ucrainene, în regiunea Zaporojie, alte diferite centrale electrice fiind de asemenea avariate. Ucraina a fost nevoită astfel să sisteze exportul de electricitate şi să recurgă la importuri de urgenţă.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *