Bolojan pledează pentru integrarea industriei noastre de apărare „în lanțurile NATO și europene”

Preşedintele interimar Ilie Bolojan a declarat, ieri seară, la Antena 3 CNN, că nivelul şi ritmul de creştere a cheltuielilor militare ale României vor fi stabilite, în urma discuţiilor tehnice între responsabilii NATO, în pregătirea summitului care va avea loc la Haga.

„Nu cred că vom avea o creştere de pe o zi pe alta a cheltuielilor militare. Cred că vom creşte într-o formulă etapizată. Dacă astăzi avem 2,2%, am putea să ajungem la 2,7%, la 3, 3,5%, nu ştiu, dar cred într-o creştere etapizată, nu de pe un an pe altul, în doi-trei ani de zile, în aşa fel încât prin strategia care se va stabili, pe de o parte, să ne continuăm achiziţiile care să ne consolideze forţele noastre armate şi, pe de altă parte, să facem achiziţii integrate la nivel de NATO, la nivel european, în aşa fel încât să participăm la activele militare de protecţie care nu pot fi gestionate de o singură ţară, cum este, de exemplu, România”, a declarat Ilie Bolojan.

El a mai spus că este important ca, în perioada următoare, să se lucreze pentru ca această suplimentare a bugetului de apărare să se regăsească parţial şi în economia românească. Bolojan a expplicat ca banii europeni care vor veni pentru înarmare nu trebuie să fie cheltuiți exclusiv pentru achiziții militare din alte țări – el a admis că va trebui să fie cumpărate și din străinătate pentru că nu avem capacităţi să producem armamente sofisticate în România –  dar va trebui „să integrăm şi industria noastră de apărare în lanţurile valorice ale industriei militare NATO sau europene, în aşa fel încât componente sau efectiv aproape întreaga structură a unui echipament militar să fie produse aici sau companii româneşti să facă parte din aceste lanţuri”.

Ilie Bolojan a mai spus că urmează să aibă loc întâlniri cu industria românească de apărare, „în aşa fel încât să vedem care este capacitatea lor de a intra în astfel de parteneriate, având în vedere că o parte din banii europeni, care sunt puşi la dispoziţie pentru a fi luate sub forma unor credite foarte avantajoase de ţări, vor fi accesaţi exact cum ai depune o aplicaţie de finanţare de bani europeni”.

Ilie Bolojan a menționat și că, pentru obținerea acestor fonduri UE privind reînamarea, vor fi nişte condiţii. „Trebuie să te asociezi mai multe ţări – sau ţări din Uniunea Europeană sau ţări din NATO sau ţări care sunt în faza de preaderare, de exemplu, cum este Republica Moldova, dau un exemplu – în aşa fel încât să depui o cerere de finanţare. În urma evaluării ţi se va comunica suma pe care o ai la dispoziţie şi apoi poţi să faci achiziţiile. E un pachet întreg şi eu cred că până în vară vom stabili toate aceste aspecte”, a adăugat el.

Facebook

Comentarii