Bogdan Aurescu candidează pentru Curtea de Justiție de la Haga

Bogdan Aurescu candidează pentru funcția de judecător la Curtea Internațională de Justiție a ONU de la Haga, potrivit Digi24. Fostul ministru de Externe al României, actualmente consilier prezidențial, este co-nominalizat pentru această candidatură de alte 9 state în afară de România: Olanda, Portugalia, Suedia, Letonia, Italia, Polonia, Peru, Estonia și Bulgaria. În plus, Uniunea Europeană va promova această candidatură ca fiind candidatura UE.

De asemenea, mai multe state membre ONU cu greutate au încurajat înaintarea acestei candidaturi a lui Aurescu, având în vedere expertiza sa solidă în drept internațional și relații internaționale.

Câștigător împotriva Ucrainei

Ca performanță notabilă în domeniul dreptului, Bogdan Aurescu a coordonat activitatea echipei care a reprezentat România în procesul cu Ucraina de la Curtea Internaţională de Justiţie privind delimitarea maritimă în Marea Neagră.

După cum se știe, procesul s-a finalizat la data de 3 februarie 2009 cu câștigarea a 79,34% din suprafața în dispută, adică a 9700 km² de platou continental și zonă economică exclusivă care au revenit României. Această extindere de jurisdicție suverană este considerată a fi unica care a avut loc după anul 1918.

Membru al Comisiei de la Veneția și al Comisiei de Drept Internațional a ONU

Bogdan Aurescu este și membru al Comisiei de la Veneția (membru supleant din 2002), cu 30 de opinii, studii, rapoarte pe care le-a autorat sau co-autorat.

De asemenea, este membru al prestigioasei Comisii de Drept Internațional a ONU, fiind la al doilea mandat (primul mandat – 2017-2022; al doilea mandat – 2023-2027).

Este profesor universitar în cadrul Departamentului de Drept Public al Facultății de Drept – Universitatea din București, unde predă Drept Internațional Public, Organizații și Relații Internaționale, Jurisdicții Internaționale (a predat, de-a lungul carierei academice și Drept Diplomatic și Consular și Dreptul Internațional al Protecției Minorităților și alte discipline).

Alegerile la Curtea Internațională de Justiție de la Haga – care are în componență 15 judecători – au loc la finalul acestui an.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *