Bogdan Aurescu: „România poate gestiona o frontieră Schengen”

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, consideră că România poate adera la Spațiul Schengen, având în vedere modul în care autorităţile române au gestionat intrarea în ţară a peste 1,2 milioane de refugiaţi din Ucraina.

„Am discutat şi despre spaţiul Schengen, arătând ce a făcut România în toată această perioadă, modul în care a gestionat frontiera externă a Uniunii Europene, chiar dacă nu suntem stat Schengen, şi care a arătat că putem gestiona, în mod adecvat, o situaţie de criză cu peste 1,22 milioane de refugiaţi care au intrat deja în România, respectând, în acelaşi timp, normele Schengen în vigoare, ceea ce arată că putem să gestionăm o situaţie de criză, prin urmare cu atât mai mult putem să gestionăm o frontieră Schengen”, a afirmat Bogdan Aurescu, în cadrul unui interviu la Digi24.

Ministrul de Externe a evitat să dea un termen cu privire la momentul în care va exista o decizie privind aderarea României la spaţiul Schengen, care cuprinde 22 de state membre ale UE și patru din afara blocului comunitar, dar a accentuat faptul că aderarea României ar asigura, totodată, securizarea frontierelor externe, dar și o circulație mai ușoară a mărfurilor din țările vestice, în beneficiul companiilor românești și europene.

Pe 10 iunie, autoritățile române au dispus deschiderea a alte două puncte noi de frontieră la granița cu Ucraina, dat fiind numărul mare de refugiați și autovehicule încărcate cu marfă. Până ieri, 1.220.599 de ucraineni au trecut granița în țara noastră, dintre care peste 7.000 de persoane numai într-o singură zi. Pe la frontiera cu Ucraina, au trecut peste 4.000 de refugiați, iar pe la cea cu Republica Moldova, peste 100 de ucraineni. Pe 24 mai, Comisia Europeană a prezentat raportul privind spațiul Schengen, solicitând Consiliului UE să aprobe aderarea României la spațiul Schengen.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii