Bogdan Aurescu propune o reuniune în Ucraina a miniștrilor de externe din UE

Ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, propune organizarea, la Kiev, a unei reuniuni a Consiliului Afaceri Externe al UE, ca expresie a sprijinului acordat Ucrainei de Uniunea Europeană.

Bogdan Aurescu a participat, luni, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE – Consiliul Afaceri Externe (CAE), pe agenda reuniunii fiind un schimb de opinii aprofundat referitor la agresiunea ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv o discuție cu ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, cu participarea ministrului de Externe canadian Mélanie Joly, precum și un dialog privind Balcanii de Vest, după care a urmat o reuniune de lucru cu miniștrii de Externe din statele din această regiune, se arată într-un comunicat de presă al MAE. 

Înaintea reuniunii CAE, ministrul Bogdan Aurescu a participat, alături de omologii săi europeni, la reuniunea Comitetului ministerial comun UE-Canada, co-prezidată de Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate și de ministrul de Externe al Canadei.

Șeful diplomației române a subliniat, în cadrul discuțiilor, că țara noastră va continua eforturile în plan umanitar, prin asistența oferită refugiaților ucraineni de pe teritoriul României, a căror cifră se apropie de un milion de persoane, precum și prin operarea hub-ului internațional umanitar de la Suceava.

De asemenea, oficialul român a exprimat susținere pentru pachetul al șaselea de sancțiuni împotriva Rusiei și a oferit detalii cu privire la eforturile pe care România le face pentru a facilita exportul de cereale din Ucraina prin portul Constanța.

Bogdan Aurescu a arătat că România va continua eforturile în acest sens, având în vedere preocupările privind riscul unei crize alimentare internaționale.

EUROPOLIS

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *