Bogdan Aurescu participă la reuniunea miniştrilor de externe ai Formatului Bucureşti 9

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, participă, joi şi vineri, la reuniunea miniştrilor de externe aliaţi ai Formatului Bucureşti 9 (B9), care are loc în Polonia, la Lodz, şi pe care o va coprezida împreună cu omologul polonez.

„La reuniune vor fi prezenţi toţi miniştrii de externe ai statelor aliate membre ale Formatului B9, precum şi reprezentanţi ai NATO. Miniştrii de externe aliaţi ai Formatului B9 se vor concentra pe pregătirea reuniunii miniştrilor de externe ai NATO din perioada 4 – 5 aprilie, de la Bruxelles, şi, în special, a Summitului NATO de la Vilnius din luna iulie 2023. Miniştrii formatului B9 vor avea ca punct principal de pornire necesitatea implementării depline a deciziilor Summitului NATO de la Madrid din 2022 privind consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic”, se arată într-un comunicat de presă transmis de MAE.

Potrivit sursei citate, şeful diplomaţiei române va puncta relevanţa consultărilor cu aliaţii reuniţi în Formatul B9 şi va saluta desfăşurarea acestei reuniuni după Summitul extraordinar al Formatului din 22 februarie 2023, de la Varşovia, în prezenţa preşedintelui american Joe Biden.

Bogdan Aurescu va sublinia, de asemenea, faptul că, în actualul context de securitate, trebuie asigurată, pe Flancul Estic, o postură aliată unitară şi coerentă, care să evolueze spre o apărare înaintată.

„Bogdan Aurescu va evidenţia sprijinul multidimensional acordat de ţara noastră Ucrainei şi angajamentul ferm de a continua aceste eforturi”, se mai arată în comunicat.

Oficialul român va pleda şi pentru consolidarea rezilienţei strategice a Republicii Moldova și Georgiei, pentru a asigura pacea şi securitatea în regiunea Mării Negre.

Totodată, Aurescu va accentua importanţa strategică a Mării Negre pentru securitatea euroatlantică, aşa cum este recunoscută în Conceptul Strategic adoptat la Summitul NATO de la Madrid, şi pentru menţinerea unei atenţii şi implicări sporite aliate în regiune, precum şi a unei legături transatlantice solide.

Miniştrii de externe din statele B9 vor discuta şi iniţiative specifice Politicii de Securitate şi Apărare Comune şi cooperarea UE-NATO, inclusiv în contextul Declaraţiei comune NATO-UE adoptate în luna ianuarie 2023. Şeful diplomaţiei române va solicita aliaţilor de pe Flancul Estic continuarea coordonării, în complementaritate, a eforturilor celor două organizaţii de răspuns la actualul context regional şi internaţional şi pentru a sprijini partenerii vulnerabili, precizează MAE.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *