Bogdan Aurescu obține postul de judecător la Curtea Internațională de Justiție

Fostul ministru de externe al României, Bogdan Aurescu, a obținut un post de judecător la Curtea Internațională de Justiție a Organizației Națiunilor Unite, în urma unei alegeri care a avut loc la Haga. Anunțul privind această realizare remarcabilă a fost făcut chiar de Aurescu printr-o postare pe platforma X.

Aurescu a câștigat susținerea a 117 state membre ale Adunării Generale a ONU, în timp ce contracandidatul său, judecătorul rus Kirill Gevorgian, a primit doar 77 de voturi. În cadrul Consiliului de Securitate al ONU, Aurescu a obținut 9 voturi, cu unul mai mult decât numărul minim necesar de 8 voturi, conform informațiilor furnizate de G4Media.

Nominalizat pentru această poziție de către România, alături de alte nouă state – Olanda, Portugalia, Suedia, Letonia, Italia, Polonia, Peru, Estonia și Bulgaria, Aurescu a beneficiat de un sprijin semnificativ din partea diplomației române, care a desfășurat o campanie eficientă de lobby. În contrast, contracandidatul său, judecătorul rus Kirill Gevorgian, a fost susținut de Rusia, China și Belarus.

Curtea Internațională de Justiție, cu sediul la Haga, este principalul organ judiciar al ONU și reprezintă cea mai prestigioasă și respectată instanță internațională. Cei 15 judecători permanenți ai CIJ sunt aleși pentru un mandat de nouă ani de către Adunarea Generală a ONU și Consiliul de Securitate al ONU, conform listei de candidați.

Președintele Klaus Iohannis și Ministerul de Externe au salutat cu entuziasm alegerea lui Bogdan Aurescu, subliniind că succesul obținut la CIJ reprezintă o victorie a diplomației române, evidențiind angajamentul țării pentru promovarea drepturilor și libertăților fundamentale, în conformitate strictă cu dreptul internațional și ordinea internațională bazată pe reguli.

Facebook

Comentarii

92 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *