Schengen: Bogdan Aurescu, discuții cu miniștrii de Externe din Italia și Belgia

Ministrul de externe Bogdan Aurescu s-a întâlni azi la Bruxelles cu ministrul afacerilor externe și cooperării internaționale al Italiei, Antonio Tajani, și cu ministrul de externe al Belgiei, Hadja Lahbib, în marja participării la reuniunea Consiliului Afaceri Externe.

Potrivit unui comunicat de presă, Aurescu a mulțumit autorităților italiene pentru sprijinul manifestat față de aderarea României la spațiul Schengen. Demnitarul român a subliniat necesitatea găsirii unei soluții constructive de deblocare a situației, având în vedere că cetățenii români sunt îndreptățiți pe deplin să beneficieze de drepturile apartenenței la spațiul Schengen.

El a vorbit despre demersurile părții române în dialogul cu Austria, celelalte state membre și Comisia Europeană pentru promovarea, în continuare, a obiectivului aderării României la spaţiul de liberă circulaţie în vederea unei decizii pozitive.

Potrivit comunicatului, Tajani a reiterat sprijinul Italiei pentru aderarea României la spațiul Schengen și a arătat că se va implica pentru soluționarea dosarului. Cei doi miniștri au decis să continue demersurile pentru organizarea unei reuniuni interguvernamentale România – Italia, în cursul acestui an, la Roma.

În cadrul discuției, Aurescu a amintit despre inițiativa recentă privind acordarea statutului de minoritate națională comunității românești din Italia. Pe de altă parte, Tajani l-a invitat pe ministrul Aurescu să facă o vizită în Italia, invitație acceptată de șeful diplomației române.

Ministrul român de externe s-a întâlnit, tot astăzi, și cu omologul său din Belgia, Hadja Lahbib. „Am avut o discuție foarte bună cu ministrul de Externe Hadja Lahbib despre colaborarea strânsă dintre Belgia și România și perspectivele de dezvoltare în sectoare specifice. Mulțumim pentru prezența trupelor belgiene în România, pe Flancul Esic, ca semn de solidaritate aliată, și pentru sprijinul reînnoit al Belgiei pentru obiectivul României de aderare la Schengen”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *