Bogdan Aurescu a discutat cu secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, despre războiul din Ucraina

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, s-a întâlnit miercuri, în cadrul vizitei pe care o face în Marea Britanie, cu secretarul de stat pentru apărare al Regatului Unit, Ben Wallace, cu care a discutat situația generată de războiul declanșat de Rusia în Ucraina. Șeful diplomației române a avut o întâlnire și cu membri ai comunității române din Marea Britanie.

„Ministrul Aurescu a reiterat faptul că doar o apărare puternică pe Flancul Estic poate proiecta o descurajare puternică. În acest sens, ministrul Ben Wallace a asigurat că Regatul Unit doreşte să se implice cât mai mult în această regiune şi a primit cu deschidere invitaţia adresată de ministrul Aurescu la Conferinţa privind Securitatea la Marea Neagră a Platformei Internaţionale Crimeea, organizată la Bucureşti împreună cu Ucraina. Totodată, ministrul Ben Wallace a evidenţiat importanţa cooperării constructive şi eficiente a tuturor ţărilor riverane la Marea Neagră, pentru creşterea rezilienţei acestei regiuni”, informează MAE într-un comunicat.

Cei doi oficiali au reliefat interesul comun pentru aprofundarea cooperării în domeniul apărării, în conformitate cu Declaraţia Comună actualizată a Parteneriatului Strategic dintre România şi Marea Britanie, ce urmează să fie semnată cu ocazia vizitei de către ministrul Aurescu şi omologul britanic James Cleverly.

Şeful diplomaţiei române a mulţumit pentru participarea Regatului Unit la misiunile de poliţie aeriană ale NATO din ţara noastră, precum şi pentru prezenţa ofiţerilor britanici în structurile de comandă ale Alianţei în România.

Cei doi miniştri au subliniat importanţa consolidării pe întreg Flancul Estic

Cei doi miniştri au subliniat importanţa consolidării în continuare a prezenţei Aliate la Marea Neagră şi pe întreg Flancul Estic, pe fondul războiului din Ucraina.

Cei doi oficiali au evidenţiat „imperativul continuării solidarităţii şi sprijinului internaţional pentru Ucraina, atât timp cât este necesar”, dar şi pentru partenerii cei mai vulnerabili din Vecinătatea Estică, în special Republica Moldova. Bogdan Aurescu a subliniat importanţa susţinerii internaţionale pentru gestionarea, de către autorităţile de la Chişinău, a „provocărilor complexe” cu care se confruntă, „cu accent pe consolidarea rezilienţei şi securităţii acestui stat.

„Ministrul Bogdan Aurescu a mulţumit pentru preocuparea şi angajamentul demonstrate de autorităţile de la Londra faţă de stabilitatea şi securitatea Republicii Moldova şi faţă de această regiune în ansamblul său. Ministrul Aurescu şi ministrul Wallace au evidenţiat, împreună, importanţa menţinerii vigilenţei extinse asupra întregii regiuni”, precizează MAE.

Bogdan Aurescu efectuează, în perioada 22-23 martie 2023, o vizită în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, la invitaţia omologului său, secretarul de stat pentru afaceri externe, Commonwealth şi dezvoltare al Regatului Unit, James Cleverly.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *