Biroul ONU pentru drepturile omului, „foarte îngrijorat” de judecarea prizonierilor de război ucraineni

Biroul ONU pentru drepturile omului și-a exprimat marți îngrijorarea cu privire la planurile autorităților separatiste, susținute de Rusia, de a judeca prizonierii de război ucraineni în orașul Mariupol, în câteva zile, afirmând că un astfel de proces ar putea constitui în sine o crimă de război.

Autoritățile susținute de Rusia par să instaleze cuști de metal într-o sală din Mariupol, ca parte a planurilor de a înființa ceea ce ele numesc un „tribunal internațional”, a declarat Ravina Shamdasani, purtător de cuvânt al Biroului Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR), în cadrul unui briefing.

„Suntem foarte îngrijorați de modul în care se face acest lucru. Există imagini în mass-media cu niște cuști construite în sala filarmonicii din Mariupol, cuști cu adevărat masive și se pare că ideea este de a-i imobiliza pe prizonieri. Acest lucru nu este acceptabil, este umilitor.„, a spus Shamdasani, citând imagini de pe rețelele de socializare.

Privarea intenționată a unui prizonier de război de dreptul la un proces echitabil ar echivala cu o crimă de război din partea Rusiei, a spus ea, adăugând că prizonierii de război ucraineni au dreptul la protecție în conformitate cu Convențiile de la Geneva. Shamdasani a declarat că OHCHR are, de asemenea, îngrijorări cu privire la cazurile în care Ucraina a judecat prizonieri de război ruși, inclusiv condamnarea aparentă a unora pentru simpla participare la ostilități.

Șeful administrației separatiste susținute de Rusia în regiunea Donetsk din estul Ucrainei a declarat la începutul acestei luni că un proces al personalului capturat din Regimentul Azov al Ucrainei va avea loc până la sfârșitul verii. Orașul Mariupol a fost sub asediu timp de luni de zile, în timp ce luptătorii din Regimentul Azov al Ucrainei, o unitate a gărzii sale naționale, au încercat să respingă forțele rusești invadatoare. După ce au luptat timp de săptămâni întregi din buncărele și tunelurile de sub vasta oțelărie din Mariupol, sute de luptători din Azov s-au predat în luna mai.

Shamdasani a declarat că OHCHR, care are zeci de observatori în Ucraina, nu a primit acces la prizonieri și nu se așteaptă să poată asista la procesele planificate.

„Suntem îngrijorați de faptul că refuzul accesului la monitori independenți lasă prizonierii de război expuși la tortură pentru a le extrage mărturisiri”, a adăugat ea.

Rusia neagă tortura sau alte forme de maltratare a prizonierilor de război. Aceasta afirmă că forțele sale din Ucraina sunt angajate într-o „operațiune militară specială” pentru a dezarma țara și a elimina naționaliștii de extremă dreapta pe care îi consideră o amenințare la adresa securității Rusiei.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *