Biden și Scholz discută sprijinul pentru Ucraina: Germania își dublează ajutorul militar

SUA și Germania reiterează importanța asistenței pentru Ucraina în lupta împotriva agresiunii ruse, în timp ce tensiunile din Congresul american generează îngrijorări la Kiev.

Președintele american Joe Biden și cancelarul german Olaf Scholz au avut marți o discuție telefonică, în care au subliniat urgența de a continua sprijinul pentru Ucraina. Informațiile au fost transmise de Casa prin intermediul unui comunicat oficial.

Purtătorul de cuvânt al Berlinului a anunțat că liderii au convenit asupra importanței acordării de asistență financiară, umanitară și militară Ucrainei în timp ce aceasta continuă să se confrunte cu forțele ruse. Germania și-a reafirmat angajamentul de a-și dubla ajutorul militar acordat Kievului în 2024, ajungând la suma de 8 miliarde de euro, menținându-se astfel printre principalii susținători ai Ucrainei încă de la declanșarea invaziei ruse.

Cu toate acestea, situația din Congresul american a generat temeri la Kiev și în rândul partenerilor occidentali. Recent, Casa Albă a anunțat că asistența americană pentru Ucraina a încetat complet, iar aceasta este condiționată de acceptarea unui acord financiar privind securitatea frontierelor SUA, impus de o aripă a republicanilor și evaluat la aproape 60 de miliarde de dolari.

Într-un efort de solidaritate, președintele francez Emmanuel Macron a promis un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina și a exprimat intenția de a călători personal în Ucraina pentru a încheia un acord bilateral de securitate.

Angajamente similare au fost făcute și de Marea Britanie și România, aceasta din urmă devenind a 9-a țară din lume care demarează discuții privind un acord de securitate cu Ucraina, în urma unui acord între președintele Zelenski și președintele Klaus Iohannis.

Toate aceste acorduri se înscriu în seria angajamentelor de securitate oferite de G7 Ucrainei, la summitul NATO de la Vilnius.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *