Biden, la Varșovia: ”Un atac împotriva unuia este un atac împotriva tuturor”

„În urmă cu un an, lumea se pregătea pentru căderea Kievului. Tocmai am vizitat – şi pot să vă spun că Kievul este puternic. Kievul este mândru şi stă în picioare. Şi, cel mai important, Kievul este liber. Putin credea că autocraţii ca el sunt duri – iar liderii democraţiilor slabi. Apoi a întâlnit voinţa de fier a Ucrainei, a Americii şi a naţiunilor de pretutindeni. Naţiuni care refuză să accepte o lume guvernată de frică şi forţă”, şi-a început președintele Joe Biden discursul de marți de la Varșovia.

„Autocraţii nu înţeleg decât un singur cuvânt: NU”. a spus Biden. „Nu, nu ne veţi lua ţara. Nu, nu ne veţi lua libertatea. Nu, nu ne veţi lua viitorul. Voi repeta în această seară ceea ce am spus anul trecut în acelaşi loc. Un dictator hotărât să reconstruiască un imperiu nu va putea niciodată să şteargă dragostea poporului pentru libertate. Brutalitatea nu va măcina niciodată voinţa celor liberi. Ucraina nu va fi niciodată o victorie pentru Rusia, niciodată” – a afirmat Joe Biden.

„Ne asumăm responsabilitatea pentru Art. 5: un atac împotriva unuia este un atac împotriva tuturor, e un jurământ solemn” – Joe Biden

El l-a condamnat pe preşedintele rus Vladimir Putin pentru agresiunea care a început la 24 februarie anul trecut şi a promis că Rusia va fi trasă la răspundere, acuzând Moscova că a comis crime împotriva umanităţii.

„Acest război nu este o necesitate. Este o tragedie. Preşedintele Putin a ales acest război. Fiecare zi în care războiul continuă este alegerea lui. El ar putea pune capăt războiului cu un cuvânt. Este simplu. Dacă Rusia ar înceta să invadeze Ucraina, ar pune capăt războiului. Dacă Ucraina ar înceta să se mai apere împotriva Rusiei, ar fi sfârşitul Ucrainei. De aceea, împreună, ne asigurăm că Ucraina se poate apăra singură”, a declarat președintele SUA.

Ștefan Jianu

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *