Biden – în Hawaii, după incendiile catastrofale

Președintele american, Joe Biden, s-a deplasat, luni, pe insula Maui din Hawaii, îndoliată de incendii catastrofale. „Suntem cu voi atât timp cât este nevoie”, a transmis liderul SUA, în timpul vizitei sale.

Statul federal va sprijini eforturile de reconstrucţie, a mai promis preşedintele american, în contextul în care reacţia autorităţilor la dezastru a stârnit numeroase critici.

„Vom reconstrui aşa cum vor dori locuitorii din Maui”, a insistat el, în timp ce populaţia locală este îngrijorată de posibila achiziţie de terenuri pe insulă de către dezvoltatorii care doresc să construiască acolo reşedinţe scumpe.

Democratul în vârstă de 80 de ani, care a ţinut un scurt discurs lângă un copac centenar emblematic al oraşului Lahaina, fosta capitală a Regatului Hawaii, a vrut să-l vadă ca pe un simbol: „Focul nu poate ajunge la rădăcini. Acesta este Maui. Aceasta este America”.

Joe Biden, însoţit de soţia sa Jill Biden, a survolat zonele devastate cu un elicopter. De asemenea, trebuie să se întâlnească cu familii, membri ai echipelor de salvare şi oficiali locali.

Incendiul din Hawaii a făcut peste 100 de victime

La Maui, în timp ce convoiul său trecea pe lângă case carbonizate, unii localnici au ridicat pancarte de susţinere a fostului preşedinte Donald Trump, în defavoarea preşedintelui democrat.

În ultimele zile, Joe Biden şi-a înmulţit mesajele de sprijin şi promisiunile de ajutor federal.

Casa Albă aminteşte cu insistenţă că a durat abia o oră pentru a declara, pe 10 august, starea de dezastru natural major în Hawaii, la cererea autorităţilor locale.

Liderul democrat a numit, de asemenea, un coordonator federal pentru lucrările de reconstrucţie, care se anunţă uriaşe.

O mie de persoane nu au fost încă localizate, astfel că unele dintre ele ar putea creşte numărul victimelor decedate, în contextul în care incendiul este deja cel mai mortal din ultimii peste o sută de ani în Statele Unite.

Aproximativ 85% din zona afectată a fost acoperită de „o armată” de membri ai echipelor de salvare şi câini specializaţi care caută cadavre printre dărâmături.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *