Biden, despre ideologia lui Trump: „O amenințare la adresa democrației”

Susținătorii programului „Make America Great Again” (Maga) al lui Donald Trump reprezintă o amenințare la adresa democrației, a declarat președintele Joe Biden.

„Forțele Maga sunt hotărâte să ducă această țară înapoi”, a spus el într-un discurs susținut la o oră de maximă audiență în Pennsylvania.

Principalul republican Kevin McCarthy a ținut propriul discurs, spunând că Biden a „rănit grav sufletul Americii”. Discursurile duelului au loc cu două luni înainte de alegerile de la jumătatea mandatului, care vor decide echilibrul puterii la Washington.

Președintele democrat și-a ținut discursul joi seară de la Independence Hall din Philadelphia, unde a fost semnată Declarația de Independență a SUA. El a reluat tema campaniei sale pentru 2020, aceea de a restaura „sufletul Americii”.

Biden, comentarii acide la adresa lui Trump

El a spus că nu îi condamnă pe toți cei 74 de milioane de americani care au votat pentru Trump în urmă cu doi ani. „Nu toți republicanii, nici măcar majoritatea republicanilor, nu sunt republicani Maga. Dar nu există nicio îndoială că partidul republican de astăzi este dominat, condus și intimidat de Donald Trump și de republicanii Maga, iar acest lucru reprezintă o amenințare pentru această țară”, a spus el.

Biden a spus că susținătorii lui Trump au considerat mulțimea care a luat cu asalt Capitoliul SUA anul trecut drept patrioți și nu insurgenți. „Pentru mult timp”, a continuat el, „ne-am spus că democrația americană este garantată. Dar nu este așa. Trebuie să o apărăm. Să o protejăm. Fiecare dintre noi”.

Drept replică Trump a postat o apărare a sloganului său Maga și a spus că rivalul său a „amenințat America”. Pe tot parcursul discursului Biden, cineva a fost auzit hărțuind și făcând să sune un megafon, potrivit unui reporter BBC aflat la fața locului.

Biden s-a adresat de două ori întreruperii, spunând a doua oară: „Au dreptul să fie scandaloși. Aceasta este o democrație”. Președintele, care a intrat în funcție promițând să unească țara, și-a ascuțit recent retorica împotriva susținătorilor dlui Trump. Săptămâna trecută, Biden a echivalat ceea ce a numit republicanii „extremiști” cu „semi-fascismul”.

Facebook

Comentarii

146 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *