Biden: China este o ”bombă cu ceas”

Preşedintele american Joe Biden a adus din nou în prim-plan relaţia tensionată dintre Statele Unite ale Americii şi China, declarând că ţara asiatică reprezintă o „bombă cu ceas”. Această afirmaţie, rostită în cadrul unei strângeri de fonduri în Utah, a pus accentul pe aspectele economice şi demografice care par să creeze îngrijorări în privinţa viitorului Chinei.

„Se confruntă cu anumite provocări. Acest lucru este îngrijorător pentru că atunci când indivizii cu intenții rele întâmpină dificultăți, fac lucruri rele”, a declarat Biden. Afirmațiile continuă comentariile sale anterioare făcute la o altă strângere de fonduri în iunie, în timpul căreia l-a etichetat pe președintele Xi Jinping drept „dictator”.

În plus, președintele Biden a subliniat faptul că forța de muncă chineză se confruntă cu un șomaj ridicat și îmbătrânește. Acest aspect nu este doar o problemă demografică, ci are implicații profunde asupra sustenabilității economiei chineze în viitor. În timp ce China a avut o politică de planificare familială strictă timp de decenii, care a condus la o populație în vârstă crescândă, schimbările recente ale politicii familiale nu pot inversa rapid această tendință.

În ciuda acestei retorici dure, Biden a subliniat că încearcă să menţină o „relaţie raţională” cu China. Acesta a adăugat că nu îi dorește niciun rău Chinei, ci doar „observă”.

Într-un context mai larg, Washingtonul a căutat recent să revitalizeze dialogul cu China prin intermediul vizitelor unor oficiali americani importanți la Beijing. Aceasta include inclusiv vizitele lui Antony Blinken, șeful diplomației americane.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *