Dialog constructiv Biden – Jinping

Președintele american Joe Biden i-a spus luni omologului chinez Xi Jinping că amândoi sunt responsabili pentru a împiedica transformarea competiției dintre cele două superputeri.

Înainte de primele lor discuții directe de când Biden a devenit președinte, cei doi lideri au zâmbit și și-au strâns călduros mâinile în fața steagurilor, cu o zi înainte de summit-ul G20. Biden a susținut că ambii lideri sunt responsabili de gestionarea diferențelor dintre țările pe care le conduc.

„Este pur și simplu minunat să vă văd. În calitate de lideri ai celor două națiuni ale noastre, împărtășim responsabilitatea, în opinia mea, de a arăta că China și Statele Unite pot gestiona diferențele noastre, de a împiedica transformarea concurenței în conflict și de a găsi modalități de a lucra împreună la problemele globale urgente care necesită cooperarea noastră reciprocă”, i-a spus Biden lui Xi, înainte de o întâlnire care a durat peste trei ore.

Răspunzându-i lui Biden, Jinping a spus că relația dintre cele două țări nu corespunde așteptărilor globale. Prin urmare, a propus să găsească soluții pentru a-și îmbunătăți relația bilaterală.

„Așadar, trebuie să trasăm cursul corect pentru relația dintre China și SUA. Trebuie să găsim direcția corectă pentru relația bilaterală în continuare și să o dezvoltăm. Lumea se așteaptă ca China și Statele Unite să gestioneze în mod corespunzător situația”, a spus președintele Chinei.

Într-o declarație după întâlnirea lor, Jinping a numit Taiwanul „prima linie roșie”, care nu trebuie să fie depășită în relațiile dintre SUA și China, potrivit presei de stat chineze. Pe de altă parte, Biden a declarat că a încercat să îl asigure pe Xi că politica americană privind Taiwanul nu s-a schimbat, încercând să reducă astfel tensiunile legate de insula autoguvernată. „Nu cred că există vreo încercare iminentă din partea Chinei de a invada Taiwanul”, a declarat el reporterilor.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *