Berlusconi: ”Putin a fost împins” în războiul cu Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin a fost „împins” să invadeze Ucraina și a vrut să pună „oameni decenți” la conducerea Kievului, a declarat fostul premier italian Silvio Berlusconi, atrăgându-și critici dure chiar înainte de alegerile parlamentare de duminică din Italia. Ulterior, a precizat că ”agresiunea împotriva Ucrainei este nejustificabilă și inacceptabilă”.

Liderul italian, al cărui partid Forza Italia face parte dintr-o coaliție de dreapta care se așteaptă să câștige alegerile generale de duminică, este un prieten vechi al lui Putin, iar comentariile sale sunt de natură să alarmeze Occidentul.

Berlusconi, despre atacul Rusiei în Ucraina

„Putin a fost împins de poporul rus, de partidul său, de miniștrii săi să vină cu această operațiune specială”, a declarat Berlusconi la televiziunea publică italiană RAI, joi seara, folosind formularea oficială rusă pentru război.

Planul inițial al Rusiei era de a cuceri Kievul „într-o săptămână” și de a-l înlocui pe președintele ucrainean ales în mod democratic, Volodimir Zelenski, cu „un guvern de oameni decenți”, a spus el: „Nici măcar nu am înțeles de ce trupele rusești s-au răspândit în jurul Ucrainei, în timp ce, în mintea mea, ar fi trebuit să rămână doar în jurul Kievului”, a declarat Berlusconi, în vârstă de 85 de ani, care l-a descris cândva pe Putin ca fiind pentru el ca un frate mai mic.

Obiectivele de război declarate de Putin au variat pe parcursul celor șapte luni de război. Inițial, Ucraina a respins trupele ruse din zona Kievului și, mai recent, din părți din nord-estul țării, în apropiere de granița cu Rusia. Putin afirmă acum că principalul obiectiv este de a securiza teritoriul din regiunea ucraineană Donbas, controlată parțial de separatiștii pro-ruși.

Confruntat cu o condamnare pe scară largă pentru cuvintele sale, Berlusconi a difuzat vineri o declarație în care afirmă că opiniile sale au fost „simplificate excesiv”: „Agresiunea împotriva Ucrainei este nejustificabilă și inacceptabilă, poziția (Forza Italia) este clară. Vom fi întotdeauna alături de UE și NATO”, a declarat el.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *