Belgia solicită plafonarea prețului tuturor importurilor de gaze din UE, nu doar a celor din Rusia

Consumatorii europeni au nevoie de un plafon la toate prețurile en gros la gaze, nu numai pentru importurile rusești, a declarat joi pentru Reuters ministrul belgian al Energiei, Tinne Van der Straeten.

Vorbind înaintea discuțiilor de urgență de azi ale miniștrilor Energiei din UE, Van der Straeten a subliniat că Belgia dorește un plafon de preț dinamic la nivelul UE.

Plafonul de preț pentru importurile rusești de gaze din conducte, propus de Comisia Europeană înaintea discuțiilor ministeriale de azi, a avut până acum o accepțiune diferită în rândul celor 27 de state membre.

Prețurile la energie electrică în Europa au crescut brusc din momentul în care economiile au început să iasă din criza COVID-19 de anul trecut. De asemenea, această creștere a fost alimentată de reducerea livrărilor de gaze de către Rusia, ca represalii pentru sancțiunile occidentale impuse în urma invadării Ucrainei.

„Intenția noastră este, în primul rând, să reducem prețurile. O limită la gazul rusesc nu va reduce prețurile”, a spus Van der Straeten.

„O limită doar la gazul rusesc este pur politică”ministrul belgian al Energiei

„Nu primim atât de mult gaz rusesc în Europa, așa că nu văd valoarea adăugată a acestui lucru”, a spus politicianul belgian, adăugând că Spania, Polonia și Luxemburg sunt în favoarea unui plafon, în timp ce Germania are rezerve.

Van der Straeten a precizat că miniștrii Energiei ar trebui să ofere îndrumări clare Comisiei Europene pentru a acționa în vederea reducerii prețurilor la energie.

„Este absolut necesar să avem acest lucru (în vigoare) înainte de a începe să furnizăm gazul pentru încălzirea de iarnă”, a spus ministrul de la Bruxelles, adăugând că măsura de plafonare ar trebui să intre în vigoare în octombrie.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *